Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Η 6 η Μαρτίου αποτελεί την αφορμή για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όλων μας απέναντι στο σύγχρονο φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και του ενδοσχολικού εκφοβισμού, που αποκαλείται “Bullying”.
Πρόκειται για μία κοινωνική συνθήκη που επηρεάζει άμεσα τα παιδιά και τους νέους οι οποίοι υφίστανται σωματική, λεκτική ή συναισθηματική βία, απρόκλητα, οργανωμένα και κατ’ επανάληψη, με συνέπεια την επιβολή, την καταπίεση και τον ψυχικό και λεκτικό πόνο μεταξύ μαθητών μέσα και έξω από το σχολείο.
Οι παράγοντες, ως προς την συμπεριφορά που θα αναπτύξει ένα παιδί, εστιάζονται στην έλλειψη σταθερότητας, στις ενδοοικογενειακές διαμάχες ή στην έλλειψη υποστήριξης, όπως και η υπερβολική έκθεση στην τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά μέσα, όπου προβάλλεται η βία.
Στο πλαίσιο της πρόληψης αλλά και της καθοδήγησης ή της διαχείρισης του θυμού,του παρορμητισμού και του άγχους απέναντι στους άλλους, το Κέντρο Κοινότητας και η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Βέροιας με τους ψυχολόγους των υπηρεσιών, πραγματοποιούν ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία με στόχο την αφύπνιση και την ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών.
Ως απάντηση στον σχολικό εκφοβισμό θεωρείται η καλλιέργεια της αλληλεγγύης,του σεβασμού και της ενίσχυσης της συμμετοχής των παιδιών στη σχολική και κοινωνική ζωή.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις βασικές αξίες του διαλόγου, της αποδοχής της διαφορετικότητας και της συνεργασίας προκειμένου να αναπτύσσονται σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στα παιδιά και στους γονείς τους, στους νέους και τους εκπαιδευτικούς, αλλά και εν γένει στην σχολική κοινότητα.

Ο Δήμαρχος Βέροιας
Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ