Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε στη Ελιά της Βέροιας το απόγευμα της Παρασκευής 30/9 η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Μόττα με τίτλο «Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης». 

Τη διοργάνωση είχαν οι εκδόσεις «Ατεχνως» και το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ της Τασούλας Χριστοδούλου.

Πριν την έναρξη της παρουσίασης προβλήθηκε ένα εντυπωσιακό κα αισθητικά άψογο ντοκιμαντέρ των Ημαθιωτών Δημήτρη Ταχματζίδη και Άγγελου Ζορμπά με τίτλο PAXCUBANA

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η ανάγνωση χαιρετιστήριου μηνύματος  που απέστειλε για την εκδήλωση και τον συγγραφέα του βιβλίου η κόρη του ΤΣΕ Αλϊδα Γκεβάρα Μαρτς.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν: Α. Τσαχουρίδης αντιδήμαρχος Βέροιας, Α. Μαρκουλης δημοτικός σύμβουλος μέλος της Κ.Ε  Ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΛΑΣ στη Βέροια Γ. Μελιόπουλος και Γ. Τσαναξίδης, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων κ.α.

Στην παρέμβαση του ο Αλέκος Χατζηκώστας υπογράμμισε: «…Διαβάζω χρόνια τώρα βιβλία και αφιερώματα για τον ΤΣΕ. Νόμιζα ότι γνώριζα τα πιο πολλά. Όμως διαβάζοντας το βιβλίο του Νίκου Μόττα αισθάνθηκα ότι είχα άγνοια σε μία βασική του πτυχή, αυτή του ουσιαστικού ρόλου του Τσε ως διαμορφωτή της κουβανικής εξωτερικής πολιτικής στα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια, σκιαγραφώντας ταυτόχρονα τη διεθνιστική δράση του Αργεντίνου κομμουνιστή στο διεθνές πολιτικό σκηνικό.Το βιβλίο χωρίς να χάνει την επιστημονικότητα του, το θεωρητικό του βάθος, προσφέρεται και για μία ευχάριστη – όχι επιφανειακή ανάγνωση- πάνω σε μία κρίσιμη εποχή για την ανθρωπότητα εξοπλίζοντας με γνώσεις για πρόσωπα και καταστάσεις….Γενικά με τρόπο εύληπτο και εκλαϊκευτικό το βιβλίο του Νίκου Μόττα μας δίνει ένα εγχειρίδιο της πολιτικής σκέψης και δράσης του Τσε. Με καθαρότητα και αυθεντικότητα παρουσιάζονται οι θέσεις του για τον ρόλο της Κούβας ως προμετωπίδα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, για τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού και την αναγκαιότητα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, για τη διεθνιστική αλληλεγγύη, τον ρόλο της επαναστατικής κυβέρνησης, για τον Νέο Τύπο Ανθρώπου κ.α.Ο Τσε Γκεβάρα “ζει” μέσα από το ξεχωριστό αυτό βιβλίο αλλά και ζει στους σημερινούς αγώνες για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο…»

Στην παρέμβαση του ο συγγραφέας του βιβλίου Νίκος Μόττας υπογράμμισε: «…Το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα γράφτηκε με την σκέψη ότι οι ιδέες του Τσε, τα ιδανικά για τα οποία έζησε, αγωνίστηκε και πέθανε, είναι σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ. Ένα βασικό στοιχείο που με παρακίνησε να ασχοληθώ με την συγγραφή του βιβλίου ήταν επίσης η πεποίθηση ότι, για τις νεότερες κυρίως γενιές, ο Τσε πρέπει να πάψει να είναι μια στάμπα κολλημένη σε μπλουζάκια, κούπες του καφέ, μπρελόκ, πρέπει να πάψει να είναι ένα «αβλαβές εικόνισμα» μιας αφηρημένης επαναστατικότητας ή ένα είδος «αγίου των φτωχών» που δίνει παρηγοριά στους καταπιεσμένους. Αντίθετα, πρέπει να του δοθεί η πραγματική ιστορική διάσταση που δικαιούται: Αυτή του κομμουνιστή επαναστάτη, που διαμορφώθηκε μέσα από την επαφή του με την μαρξιστική-λενινιστική κοσμοθεωρία, με τις αρχές επιστημονικού σοσιαλισμού. Του ανθρώπου εκείνου που υπήρξε και μαχητής και διανοούμενος, επαναστάτης της δράσης αλλά και της γνώσης, που στο 'να χέρι κρατούσε το τουφέκι και στ' άλλο το βιβλίο. Του επαναστάτη εκείνου που, παρά τον βιολογικό του θάνατο, είναι και σήμερα ζωντανός, σε κάθε έκφανση της ταξικής πάλης, της πάλης ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα και τον ιμπεριαλισμό, οπουδήποτε χτυπά η καρδιά του αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο…»

Ακολούθησε πλούσιος και πολύωρος διάλογος με το κοινό, ενώ στο τέλος ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ