Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

Σε συμφωνία για νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις κατέληξαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που συνέφαγαν στην Κωνσταντινούπολη, με γνώμονα -όπως αναφέρεται- τη θετική ατζέντα και με εστίαση στα ζητήματα του Αιγαίου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησαν την Κυριακή να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις, θέτοντας επί τάπητος έναν οδικό χάρτη τεσσάρων θεμάτων ως βάση. Σε αυτό το πλαίσιο θα επικεντρωθούν στη θετική ατζέντα, ανακοίνωσε η Τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνιών.

Το ανακοινωθέν της Τουρκικής προεδρίας καταλήγει θέτοντας τα ζητήματα που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας που συμφώνησαν οι δύο ηγέτες. Έτσι, αυτά απαριθμούνται ως εξής:\

  1. Αύξηση όγκου στο διμερές εμπόριο με πρώτο στόχο τα 10 δισ,
  2. Πρόοδος στα θέματα του Αιγαίου
  3. την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και
  4. την παράνομη μετανάστευση

Η αλληλουχία των θεμάτων δείχνει ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν πρώτα στην στενότερη οικονομική συνεργασία ως βάση για το νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργούν οι διμερείς σχέσεις. Εν συνεχεία, ζητείται η επίτευξη συναντίληψης για ζητήματα του Αιγαίου, χωρίς όμως να προσδιορίζονται αυτά.

Εν συνεχεία η τουρκική πλευρά θέτει το ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Στο θέμα όμως οι ερμηνείες των δύο πλευρών διαφέρουν, καθώς η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικό το PKK και τους γκιουλενιστές. Ιδιαίτερα όσον αφορά τους γκιουλενιστές η Ελλάδα, ευθυγραμμιζόμενη με τις ΗΠΑ και την ΕΕ,, παρέχει άσυλο και διευκολύνσεις.

Από ελληνικής πλευράς τίθεται το ζήτημα της παράνομης εισόδου προσφύγων από την Τουρκία, Η διάρθρωση όμως δείχνει ότι η Άγκυρα θέτει ως προαπαιτούμενο την αντιμετωπίση της τρομοκρατίας.

Άρα προκύπτει ότι εφόσον η Αθήνα θέλει έλεγχο των προσφυγικών ροών και λειτουργία του συστήματος επαναπατρισμού, τότε θα πρέπει να δώσει στην Τουρκία εκζητούμενους τρομοκράτες…

Η συνάντηση

Εκτός από τις διμερείς σχέσεις, πολλές περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων γεωπολιτικών ζητημάτων και των επιπτώσεων της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, συζητήθηκαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών, ανέφερε ανακοίνωση της διεύθυνσης.

Κατά τη συνάντηση τονίστηκε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, η οποία αλλάζει με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στη συνάντηση επικεντρώθηκαν επίσης τα αμοιβαία και περιφερειακά οφέλη από την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις και να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, παρά τις διαφωνίες μεταξύ των χωρών, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την αύξηση του όγκου στο διμερές εμπόριο ώστε να ανέλθει στον στόχο των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επαναλαμβάνοντας τα βήματα της Τουρκίας να ανοίξει μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις, ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι πιστεύει στην πρόοδο σε θέματα που σχετίζονται με το Αιγαίο, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την παράνομη μετανάστευση.

Τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με ειλικρινή και ειλικρινή διάλογο και έτσι οι δύο γειτονικές χώρες θα πρέπει να διατηρούν πάντα τον διάλογο και όχι μόνο σε περιόδους κρίσης, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ