Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Η παροχή υψηλού επιπέδου μουσικής αγωγής αποτελεί μέλημα και χρόνια επιδίωξη των εκπαιδευτικών της μουσικής και κατ επέκταση των ωδείων και των πολιτιστιοκών φορέων που εκπροσωπούν.

Η μουσική, ως τέχνη και επιστήμη, είναι ένα μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού και ένα κομμάτι της καθημερινής ζωής. 

Ως μια μορφή τέχνης,αποτελεί έναν τρόπο ανθρώπινης έκφρασης, ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ανθρώπινου πολιτισμού και της ιστορίας των λαών.
Όπως μέσα από κάθε εμπειρία με τις τέχνες, έτσι και μέσα από τη μουσική εμπειρία, το άτομο συσχετίζεται με το έργο τέχνης σε άμεση αλληλεπίδραση, η οποία δημιουργεί μια βαθιά ικανοποιητική αίσθηση ευχαρίστησης, ένα ισχυρό συναίσθημα αυταξίας και εκπλήρωσης, όπως τονίζει η Διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου Μαρία Μαγαλιού.

Η ψυχαγωγία είναι μία ακόμη σημαντική διάσταση της μουσικής. 

Η αγωγή της ψυχής μέσα από την τέχνη γενικότερα και τη μουσική ειδικότερα είναι ένας
ρόλος τεράστιας σημασίας. 

Η μουσική εμπειρία είναι πηγή χαράς και μοναδικής απόλαυσης, που μπορεί να χρωματίσει την άχρωμη καθημερινότητα και να δώσει δημιουργικές διεξόδους στην εκμετάλλευση του ελεύθερου χρόνου. 

Η παροχή τέτοιων δημιουργικών διεξόδων είναι ιδιαίτερα σημαντική στην εποχή μας, που η απομόνωση μπροστά στο τηλεοπτικό γυαλί και η καταφυγή στην εικονική πραγματικότητα που προβάλλει από την οθόνη των ηλεκτρονικών υπολογιστών τείνει να μετατρέψει τον ελεύθερο χρόνο μας σε χαμένο χρόνο και την ψυχαγωγία σε χειραγώγηση συνειδήσεων.
Εκτός όμως από τη διάσταση της ψυχαγωγίας, η μουσική έχει και μια ισχυρή επικοινωνιακή δύναμη. Όλοι όσοι έχουν συμμετάσχει σε μουσικά σύνολα (χορωδίες, ορχήστρες, ή μικρά νεανικά μουσικά γρουπ) σίγουρα έχουν βιώσει αυτή την επικοινωνιακή διάσταση της μουσικής
Όλες οι προαναφερθείσες λειτουργίες είναι σημαντικές για το μεμονωμένο
άτομο και για το άτομο ως μέλος μιας ομάδας
Ο εκπαιδευτικός της μουσικής με τη διττή του υπόσταση του παιδαγωγού και του καλλιτέχνη μπορεί να εκμεταλλευτεί τη δύναμη της τέχνης για να παρέχει ένα καταφύγιο γαλήνης σε μια εποχή ιλιγγιωδών ρυθμών, να προωθήσει το συνεργατικό πνεύμα και την κοινωνική αλληλεπίδραση σε μια εποχή
πρωτόγνωρης απομόνωσης και υστερικού ανταγωνισμού, να εμπνεύσει τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη και την ελευθερία της έκφρασης, σε μια εποχή που μας θέλει παθητικούς, άβουλους και αδρανείς, να αναδείξει την ομορφιά της τέχνης σε μια εποχή αισθητικής ασχήμιας και πνευματικού
ξεπεσμού.
Μετά διακοπή δυο ετών, συνεχίζουμε με μεγάλη χαρά τον θεσμό, πλέον, των Εαρινών Συμφωνιών. 

Το Δημοτικό Ωδείο και κατ επέκταση η ΚΕΠΑ είναι σε θέση, μέσα φυσικά σε ένα όχι και τόσο καλό ψυχολογικό αλλά και υγειονομικό κλίμα, με όλα τα δυσάρεστε που συμβαίνουν γύρω μας, να τολμήσει την παραγωγή καλλιτεχνικών δράσεων που τόσο μας έχουν λείψει, όλους μας, ως ολοκλήρωση μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας, που είναι και η βασική αποστολή του ωδείου.
Η ΚΕΠΑ στηρίζει φυσικά όλα τα είδη μουσικής και παρέχει σοβαρή εκπάιδευση με ιδιαίτερα άξιες και άξιους καθηγήτριες και καθηγητές.


Βέροια 19/3/2022 

Ρίζος Κώστας
Πρόεδρος ΔΣ ΚΕΠΑ


ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ