Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Στo πλαίσιo του εθνικού μας εορτασμού και της ευκαιρίας που προσφέρεται για έναν συλλογικό αναστοχασμό σχετικά με το παρόν και το μέλλον της χώρας μας, το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ οργανώνει δημόσια εκδήλωση την Τετάρτη 13.10.21 και ώρα 19.00 στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), με στόχο να συμβάλει στο να τεθούν με οργανωμένο και δημόσιο τρόπο τα εξής θεμελιώδη ζητήματα: 

Σε ποια Ελλάδα ζούμε; Σε ποια Ελλάδα θέλουμε να ζήσουμε; Πώς θα φτάσουμε σε αυτήν;
Στο πλαίσιο αυτό, η εκδήλωση θα βασίζεται στην παρουσίαση τριών επιστημονικά καινοτομικών ερευνών του καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και επιστημονικού συνεργάτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Νίκου Παναγιωτόπουλου: οι δύο υλοποιήθηκαν από τον ίδιο και την ερευνητική του ομάδα και εκδόθηκαν σε δύο τόμους (¨Οι αφανείς: κοινωνιολογία των λαϊκών τάξεων στην Ελλάδα¨ και ¨Οι πολίτες μιλούν για την Ελλάδα¨) υπό τον γενικό τίτλο  

Για την Ελλάδα του ’21 στις εκδόσεις Πεδίο, και η τρίτη υλοποιήθηκε και εκδόθηκε στα πλαίσια του ΙΝΕ (‘Η Ελλάδα δέκα χρόνια μετά’).
 Ο συνδυασμός, η διάχυση, η δημόσια έκθεση και υποστήριξη των ιδιαίτερων αποτελεσμάτων αυτών των ερευνών τροφοδοτεί τον επιχειρούμενο εθνικό αναστοχασμό με το απαραίτητο υλικό. 

Τα ερευνητικά δεδομένα βασίζονται στις απόψεις των ίδιων των Ελλήνων πολιτών και εργαζομένων για τις σχέσεις που διατηρούν με το παρόν και το μέλλον της χώρα τους, για το πως σκέφτονται να διαιωνίσουν την ύπαρξή τους, και κατ’ επέκταση, την κοινωνία της οποίας αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα.
Επιπρόσθετα, οι παραπάνω έρευνες εστιάζουν στην κατάσταση, τον τρόπο ζωής και τις απόψεις για το παρόν και μέλλον της Ελλάδας των λαϊκών στρωμάτων αλλά και πολλών κατηγοριών Ελλήνων πολιτών και εργαζομένων στους οποίους σπάνια δίνεται ο λόγος και θέση στην δημόσια σφαίρα, παραμένοντας "αφανείς".
Στην δημόσια αυτή εκδήλωση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της επιστήμης, της πολιτικής και της κοινωνίας πολιτών, καθώς και άνθρωποι του πολιτισμού οι οποίοι με τις καλλιτεχνικές παρεμβάσεις τους θα στηρίξουν, θα εμπλουτίσουν και θα καταστήσουν την συγκεκριμένη εκδήλωση προσιτή σε τους πολίτες.


Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) - Τετάρτη 13/10/2021 - 19:00 είσοδος Ελεύθερη

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ
Γιάννης Παναγόπουλος: Πρόεδρος Γ.Σ.Ε.Ε
Νίκος Παναγιωτόπουλος: Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Γιώργος  Γεραπετρίτης: Υπουργός Επικρατείας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Γιώργος  Καμίνης: Βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Γιώργος Κατρούγκαλος: Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Συντονίστρια και παρουσιάστρια: Ελεωνόρα Ορφανίδου: Δημοσιογράφος, Ραδιοφωνική Παραγωγός στον ρ.σ «Αθήνα 9.84»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Θα προβληθούν βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις (ως ένθετη θεματική ενότητα) του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και του εκπαιδευτικού σε Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, Παύλου Λιαρόπουλου.  

ΔΡΩΜΕΝΑ
1. Ταινία τεκμηρίωσης μικρού μήκους σε σκηνοθεσία Άγγελου  Κοβότσου
2. Θεατρικό αναλόγιο με τους ηθοποιούς: Μανόλη Μαυροματάκη, Φιλαρέτη Κομνηνού
3. Θεατρικό μονόπρακτο σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη
4. Εικαστικά banners βασισμένα στο ζωγραφικό έργο του  Γιώργου Ρόρρη

*Μικρή δεξίωση μετά το πέρας της εκδήλωσης
*Η εκδήλωση θα μεταδοθεί livestreaming

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Λόγω των υγειονομικών μέτρων μπορούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση  εντός του αμφιθεάτρου του Μουσείου 180 άτομα, τα οποία θα πρέπει να είναι, βεβαιωμένα, εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες. Οι πρώτοι 180 που θα φτάσουν και θα θελήσουν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση στο αμφιθέατρο, θα είναι αυτοί που θα την παρακολουθήσουν δια ζώσης. Οι υπόλοιποι θα μπορέσουν να την παρακολουθήσουν καθήμενοι στο κατάλληλα διαμορφωμένο αίθριο του Μουσείου μέσω μεγάλης οθόνης και με τον απαραίτητο ηχητικό εξοπλισμό ο οποίος θα επιτρέπει  την άνετη παρακολούθηση της. Στο αίθριο θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες και όσους έχουν αρνητικό rapidtest , του τελευταίου εικοσιτετραώρου. Μπορεί ο καθένας να επιλέξει που θα παρακολουθήσει την εκδήλωση. Οι πρώτοι 280 οι οποίοι θα δηλώσουν κατά την είσοδό τους ότι θέλουν να παραμείνουν στη μικρή δεξίωση που θα ακολουθήσει, θα είναι και αυτοί που, πάλι καθήμενοι, θα μπορέσουν να μείνουν μαζί μας και μετά την εκδήλωση. Τέλος, θα μπορεί να την παρακολουθήσει οποιοσδήποτε το επιθυμεί από κάθε μέρος της χώρας μέσω  livestreaming.
 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ