Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Ένα ωριαίο τηλεοπτικό "ψηφιδωτό" παράδοσης και ιστορικής μνήμης για τη Νάουσα θα προβληθεί στην Δημόσια Τηλεόραση την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο των επετειακών εκπομπών για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε πρόσφατα στη Νάουσα, στο πλαίσιο της τηλεοπτικής παραγωγής ''Τοπόσημα  1821'', το οποίο θα προβληθεί την Τετάρτη 7 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα, στην ΕΡΤ3.
Επιπλέον, το ντοκιμαντέρ για τη Νάουσα θα προβληθεί και στην ΕΡΤ2 το Σάββατο 10 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι.
Τα «Τοπόσημα του ‘21» θα μας οδηγήσουν σε ένα «ταξίδι», που ξεκινά στα χρόνια της Επανάστασης και φτάνει στο παρόν. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της ψηφιακής απεικόνισης, θα δούμε να "ζωντανεύει" η Νάουσα του 1821 και θα φτάσουμε έως το σήμερα.
Ο "χρονοταξιδώτης" θεατής επισκέπτεται την Αράπιτσα και  βιώνει το δρώμενο της αναβίωσης της θυσίας των Ναουσαίων γυναικών, ακούει το τραγούδι της Μακρυνίτσας. Μαθαίνει την ιστορία μέσα από το δρώμενο Γενίτσαροι και Μπούλες.  Αλλά γνωρίζει και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, την παραγωγή κρασιού, τη σημασία του τουρισμού, την στοχοπροσήλωση στην ανάπτυξη, που οδηγούν το βλέμμα της Νάουσας στο αύριο.

Σχετικό δελτίο Τύπου εξέδωσε η εταιρεία παραγωγής

Στους πρόποδες του όρους Βερμίου, η Νάουσα, που έχει χαρακτηριστεί ως ηρωική πόλη. Είναι εκεί που βρίσκεται η Αράπιτσα, ένα από τα λίγα ποτάμια στην Ελλάδα που έχουν ονομασία θηλυκού γένους. Ένα ποτάμι που έχει μείνει στην ιστορία για τη μεγάλη θυσία των γυναικών της πόλης, τον Απρίλιο του 1822, οι οποίες προτίμησαν να πέσουν αυτές και τα παιδιά τους στα νερά του παρά στα χέρια των Τούρκων.
Πώς ήταν η Νάουσα στο ξέσπασμα της Επανάστασης; Τί συμβολίζει ο χορός Μακρυνίτσα; Ποιος ήταν ο Ζαφειράκης; Τί διαδραματίστηκε στο ολοκαύτωμα της Νάουσας; Περπάτησε πράγματι το ακέφαλο σώμα του Κοκοβίτη; Γιατί είναι άνδρας η ‘Μπούλα’;
Τα ‘Τοπόσημα του ‘21’ θα μας οδηγήσουν σε ένα ταξίδι, που ξεκινά στα χρόνια της Επανάστασης και φτάνει στο παρόν. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της ψηφιακής απεικόνισης, βλεπουμε να ζωντανεύει η Νάουσα του 1821 και φτάνουμε έως το σήμερα. Συνομιλουμε με τους  κατοίκους της.
Ο χρονοταξιδώτης θεατής επισκέπτεται την Αράπιτσα και  βιώνει το δρώμενο της αναβίωσης της θυσίας των γυναικών, ακούει το τραγούδι της Μακρυνίτσας. Μαθαίνει την ιστορία μέσα από το αποκριάτικο έθιμο με τις Μπούλες και τους Γενίτσαρους. Τα παιδιά κι οι νέοι ως θεματοφύλακες της βαριάς κληρονομιάς του τόπου τους. Αλλά και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, η παραγωγή κρασιού, η σημασία του τουρισμού, η στοχοπροσήλωση στην ανάπτυξη, που οδηγούν το βλέμμα της Νάουσας στο αύριο.
Ένα ωριαίο ψηφιδωτό παράδοσης και ιστορικής μνήμης στη Νάουσα του ’21. Του τότε και του τώρα.  


Συντελεστές:

Σκηνοθεσία:    Γρηγόρης Καραντινάκης
Παρουσίαση:    Γρηγόρης Τζιοβάρας
Concept: Αναστασία Μάνου
Σενάριο:Γρηγόρης Τζιοβάρας,
Script: Βάσω Χρυσοστομίδου
Δ/σηπαραγωγής: Φάνης Μιλλεούνης
Δ/νση φωτογραφίας: Μιχάλης Μπροκαλάκη
Μοντάζ: Ηρακλής Φίτσιος
Μουσικήεπιμέλεια: Νίκος Πλατύραχος


 VFX: White fox animation department, Newset ltd
 ΕxecutiveProducer: Αναστασία Μάνου
 Εκτέλεση Παραγωγής: WhiteFoxAE

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ