Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018


Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Άννα Σταμπουλτζή - Παπαρίζου», παραδόθηκαν κι επισήμως στο Δήμο Νεστορίου οι πέντε νέες Διαχειριστικές Μελέτες Δασών που χρηματοδότησε ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ AG).

Η πρωτοβουλία αυτή του ΤΑΡ προωθεί την περιφερειακή ανάπτυξη και τη βιώσιμη διαχείριση των δασών σε αυτήν την ορεινή περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όπου η υλοτομία και άλλες δασικές πρακτικές αποτελούν βασικό κλάδο απασχόλησης. Κι αυτό, γιατί η χρηματοδότηση των νέων μελετών επιτρέπει στους περίπου 20 τοπικούς δασικούς συνεταιρισμούς να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους κατά τρόπο περιβαλλοντικά βιώσιμο για τα επόμενα 10 χρόνια τουλάχιστον, ενώ εξασφαλίζει επίσης απασχόληση στα συναφή επαγγέλματα των μετατοπιστών και οδηγών φορτηγών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι επικεφαλής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, κκ. Γκέτσιος, Μιχελάκης και Καρυπίδης, καθώς και η βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, οι οποίοι στο χαιρετισμό τους ευχαρίστησαν τον αγωγό ΤΑΡ για τη σημαντική δωρεά και εξήραν τη συμβολή του στην υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Νεστορίου, Πασχάλης Γκέτσιος, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της δωρεάς που εξοικονόμησε χρήματα στο Δήμο και εξασφάλισε απασχόληση στους δασικούς συνεταιρισμούς της περιοχής.

Η βουλευτής Καστοριάς κα Αντωνίου, από την πλευρά της, στάθηκε στην προστιθέμενη αξία που φέρνουν τα προγράμματα τα οποία υλοποιεί ο ΤΑΡ στη Δυτική Μακεδονία, και ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλειος Μιχελάκης, τόνισε ότι ο ΤΑΡ είναι συνώνυμο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα.

Ο Θόδωρος Καρυπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, χαρακτήρισε τον ΤΑΡ αγωγό «φιλίας, συνεργασίας και ευθύνης», ενώ τις ευχαριστίες του εξέφρασε και εκπρόσωπος των δασικών συνεταιρισμών, των οποίων τα 300 συνολικά μέλη θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στο Νεστόριο χάρη στις ενημερωμένες Διαχειριστικές Μελέτες.

Τον ΤΑΡ εκπροσώπησαν η Διευθύντρια Επικοινωνίας για την Ελλάδα, Κατερίνα Μουζουράκη, και ο υπεύθυνος τοπικών κοινωνιών για τη Δυτική Μακεδονία, Μιχάλης Γκοσλιόπουλος, οι οποίοι ενέταξαν την πρωτοβουλία στο πλαίσιο των εκτεταμένων κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων που υλοποιούνται στις κοινότητες της Βόρειας Ελλάδας από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός.

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη.


Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά.

Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων.

Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη αναμένονται το 2020.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Περισσότερες πληροφορίες για τον TAP: www.tap-ag.gr | www.twitter.com/tap_pipeline

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ