Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

 «Εάν προσπαθήσεις να τρέξεις, σε πυροβολούν, εάν σταματήσεις να δουλεύεις σε χτυπούν. Είναι όπως στο σκλαβοπάζαρο»

ΓΕΝΕΥΗ, 14 Ιουνίου 2016 - Περισσότερα από 9 στα 10 παιδιά προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στην Ευρώπη αυτή τη χρονιά, μέσω Ιταλίας, είναι ασυνόδευτα, αναγκάζοντας τη UNICEF να προειδοποιήσει για τις αυξανόμενες απειλές εκμετάλλευσης, κακοποίησης και θανάτου που αντιμετωπίζουν.
Στην έκθεση «Κίνδυνος σε Κάθε Βήμα της Διαδρομής», που δημοσιεύεται σήμερα, η UNICEF αναφέρει πως 7.009 ασυνόδευτα παιδιά πραγματοποίησαν το πέρασμα από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία, τους πέντε πρώτους μήνες του χρόνου, διπλάσιοι σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Η έκθεση υπογραμμίζει τους τεράστιους κινδύνους που αναλαμβάνουν οι έφηβοι στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τη σύγκρουση, την απελπισία και τη φτώχεια.
Ένα σύνολο 2.809 θανάτων, έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο, στο διάστημα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 5ης Ιουνίου 2016, συγκρινόμενο μ’ έναν συνολικό αριθμό 3.770 ολόκληρη την περασμένη χρονιά. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των θανάτων, συνέβη στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου - και τα περισσότερα θύματα ήταν παιδιά.
Τα ασυνόδευτα παιδιά, συνήθως στηρίζονται σε λαθρεμπόρους, συχνά κάτω από ένα σύστημα «πληρώνεις καθώς πηγαίνεις», που τα αφήνει ευάλωτα στην εκμετάλλευση.
«Εάν προσπαθήσεις να τρέξεις σε πυροβολούν και πεθαίνεις. Εάν σταματήσεις να δουλεύεις, σε χτυπούν. Είναι όπως στο σκλαβοπάζαρο», λέει ο 16χρονος Aimamo, από μια φάρμα στη Λιβύη, όπου εκείνος και ο δίδυμος αδελφός του, δούλεψαν για δύο μήνες για να πληρώσουν τους λαθρεμπόρους. «Μια φορά, απλά ξεκουράστηκα για πέντε λεπτά κι ένας άντρας με χτύπησε. Μετά τη δουλειά σε κλειδώνουν μέσα».
Μερικοί πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Ιταλοί κοινωνικοί λειτουργοί είπαν στη UNICEF πως μαζί κορίτσια και αγόρια κακοποιήθηκαν σεξουαλικά και εξωθήθηκαν στην πορνεία, όσο ήταν στη Λιβύη και πως κάποια από τα κορίτσια ήταν έγκυες όταν έφτασαν στην Ιταλία, καθώς είχαν βιαστεί.
Ωστόσο, εξαιτίας της ίδιας της φύσης των επιχειρήσεων των λαθρεμπόρων, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για το πόσοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες πεθαίνουν, εξαφανίζονται εξαναγκασμένοι σε εργασία, ή πορνεία, ή κράτηση.
«Είναι μια βουβή και απελπιστική κατάσταση - εκτός πλάνου και πέρα από κάθε σκέψη. Ακόμη, δεκάδες χιλιάδες παιδιά αντιμετωπίζουν κίνδυνο καθημερινά και εκατοντάδες χιλιάδες περισσότερα είναι έτοιμα να ρισκάρουν τα πάντα», λέει η Marie Pierre Poirier, Ειδική Συντονίστρια της UNICEF για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Κρίση στην Ευρώπη. «Πρέπει άμεσα να προστατεύσουμε αυτά τα παιδιά από όλους τους τύπους εκμετάλλευσης και κακοποίησης από εκείνους που εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να καταστρέψουν τα όνειρά τους».
Με το καλοκαίρι να έχει φτάσει στη Μεσόγειο, οι πιο πρόσφατοι αριθμοί στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, μπορεί να είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου, σύμφωνα με τη UNICEF. Άλλοι 235.000 πρόσφυγες είναι αυτή τη στιγμή στη Λιβύη, με δεκάδες εκατοντάδες από αυτούς να είναι ασυνόδευτα παιδιά.
«Κάθε χώρα - εκείνες από τις οποίες τα παιδιά φεύγουν, εκείνες τις οποίες διασχίζουν κι εκείνες στις οποίες ζητούν άσυλο-έχουν την υποχρέωση να δημιουργήσουν προστατευτικά συστήματα επικεντρωμένα στους κινδύνους που τα ασυνόδευτα παιδιά αντιμετωπίζουν. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλες χώρες προορισμού υπάρχει μια ευκαιρία για την πραγματοποίηση ενεργειών που θα οδηγήσουν σε περισσότερες ευκαιρίες για ασφαλή, νόμιμα και ομαλά κανάλια γι’ αυτά τα παιδιά», είπε η Poirier.
Ολόκληρη η έκθεση «Κίνδυνος σε Κάθε Βήμα της Διαδρομής» (αγγλικά):  https://www.unicef.gr/uploads/filemanager/PDF/2016/child-alert-final.pdf
Για περισσότερες πληροφορίες ή συνεντεύξεις καλέστε στο 210 72 55 555 ή 6944653799 (κ. Ηλία Λυμπέρη).

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :



ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ