Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

  • 11:48 μ.μ.
  • Unknown
Επιτέλους, ήρθε το καλοκαίρι! Έπειτα από έναν δύσκολο χειμώνα με διάβασμα, μαθήματα, άγχος και υποχρεώσεις, το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα παιδιά έχουν την ανάγκη να εκτονώσουν όλη τη συσσωρευμένη τους ενέργεια.

Ο ήλιος, η θάλασσα και η φύση αποτελούν το ιδανικό σκηνικό για αυτή την εκτόνωση. Όταν αυτό το σκηνικό συνοδεύεται από μαθήματα ομαδικότητας, ανεξαρτητοποίησης και υπευθυνότητας, είναι ακόμα καλύτερα. Αυτόν ακριβώς τον ρόλο αναλαμβάνουν οι παιδικές κατασκηνώσεις, που δίνουν την ευκαιρία σε παιδιά από 6 έως 16 ετών να αγαπήσουν τη φύση, να προβληματιστούν σχετικά με το περιβάλλον, να πάρουν πρωτοβουλίες και να συναναστραφούν με δεκάδες παιδιά της ηλικίας τους. Αυτός ο λόγος είναι αρκετός για να πείσει τους γονείς να εγγράψουν τα μικρότερα μέλη της οικογένειας σε καλοκαιρινή κατασκήνωση – πέρα, φυσικά, από την εύλογη ανάγκη τους να κάνουν κι αυτοί τις δικές τους «διακοπές» από την καθημερινότητα.  Αν κάνετε μια μικρή έρευνα για τα οφέλη της κατασκήνωσης, θα δείτε ότι έχετε δεκάδες λόγους να ενθαρρύνετε το παιδί σας να περάσει εκεί ένα μέρος των διακοπών του.

Ομαδικότητα

Η μοναξιά δεν έχει θέση στην κατασκήνωση. Αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για κοινωνικοποίηση, αφού ακόμα και τα  εσωστρεφή παιδιά καταφέρνουν να κάνουν πολλούς νέους και καλούς φίλους. Η κατασκήνωση είναι το ιδανικό περιβάλλον για την ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης του παιδιού, αφού μαθαίνει να σέβεται την ελευθερία του άλλου, συμμετέχει, παίρνει πρωτοβουλίες, λέει τη γνώμη του, δημιουργεί, μιλά ευγενικά, δεν εκδηλώνει ιδιοτροπίες, δείχνει υπομονή και σέβεται όρια και κανόνες.

Οργάνωση

Το πρόγραμμα στην κατασκήνωση είναι καλά οργανωμένο, σε αντίθεση με όσα συνήθως συμβαίνουν στο σπίτι, όπου οι κανόνες παραβιάζονται σε καθημερινή βάση. Το παιδί, το οποίο αντιμετωπίζεται από τους ομαδάρχες ως υπεύθυνο άτομο, μαθαίνει όρια και κανόνες, κυρίως σε θέματα καθαριότητας, προσωπικής υγιεινής, σωστής διατροφής κ.ά.

Αυτογνωσία

Μέσα από μια ποικιλία ερεθισμάτων και δραστηριοτήτων που προσφέρονται, δίνεται η ευκαιρία στο παιδί να ανακαλύψει και να αναπτύξει τα ταλέντα και τις δεξιότητές του. Πολλά παιδιά εκπλήσσονται όταν ανακαλύπτουν ότι έχουν την ικανότητα να αναλάβουν δράση, να προτείνουν και να διαχειριστούν με ικανοποιητικά αποτελέσματα καταστάσεις. Μέσα από την επαφή με άλλα άτομα, το παιδί  γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του, συνειδητοποιεί και διορθώνει τα λάθη που κάνει.

kids_campingΑνεξαρτησία

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που κερδίζει ένα παιδί στην κατασκήνωση, αφού είναι το ιδανικό μέρος στο οποίο ασκείται να παίρνει αποφάσεις για τον εαυτό του χωρίς τις υποδείξεις και την καθοδήγηση των γονιών του και μαθαίνει να διαπραγματεύεται τις ανάγκες και τα θέλω του, όχι μόνο με τους συνομηλίκους του αλλά με άλλους ενήλικες. Είναι ένα μέρος, που το παιδί νιώθει ασφάλεια και έχει την ελευθερία να αναπτύξει πτυχές τις προσωπικότητάς του αξιοποιώντας τις δυνατότητές του.

Αυτοεκτίμηση

Η κατασκήνωση βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοεκτίμηση, να βιώσουν την επιτυχία και να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους. Στην κατασκήνωση δεν υπάρχουν βαθμοί, «καλό παιδί», «καλός μαθητής». Αντιθέτως, όλοι είναι ίσοι και όλοι έχουν την ευκαιρία να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να επιτύχουν. Μέσα σε ένα μη ανταγωνιστικό περιβάλλον το παιδί ενισχύεται να προσπαθήσει ξανά και ξανά και να απολαύσει κατορθώματα και αλλαγές δίνοντας χώρο στη δημιουργικότητά του, στην έμφυτη τάση του για μάθηση, καθώς και στην ελεύθερη έκφραση.

Αυτοεξυπηρέτηση

Το παιδί που δεν πλένει τα δόντια του αν δεν επιμείνετε εσείς, δεν τρώει όλα τα φαγητά γιατί πάντα του προσφέρετε αυτό που θέλει, δεν θα είναι το ίδιο στην κατασκήνωση. Εκεί το πρόγραμμα απαιτεί να ξυπνά νωρίς το πρωί, να μάθει να στρώνει το κρεβάτι του, να ακολουθεί με συνέπεια και χωρίς δυσαρέσκεια τους κανόνες υγιεινής. Επιπλέον, στο πλαίσιο της κατασκηνωτικής ζωής το παιδί συνειδητοποιεί ότι… τα όσπρια δεν είναι τόσο απαίσιο φαγητό, το γάλα μπορεί να είναι νόστιμο και χωρίς τα πρόσθετα που του αλλάζουν χρώμα και γεύση.

Ψυχαγωγία

Το παιδί περνά δημιουργικό και ποιοτικό χρόνο κάνοντας ένα ουσιαστικό διάλειμμα από τα ηλεκτρονικά, τον καναπέ και την τηλεόραση. Αθλείται, κινείται, έρχεται σε επαφή με τη φύση που ενεργοποιεί τις αισθήσεις του και διευκολύνει τη μάθηση. Ιδιαίτερα ευεργετική είναι η κατασκήνωση για παιδιά που έχουν ελλειμματική κοινωνική ανάπτυξη και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Πριν επιλέξετε κατασκηνωτικό προορισμό

Επισκεφθείτε τον χώρο από κοντά για να δείτε τις εγκαταστάσεις. Αν είναι καθαρές, αν πληροί τις προδιαγραφές. Γνωρίστε το προσωπικό και ζητήστε από τον υπεύθυνο να σας μιλήσει για τη φιλοσοφία της κατασκήνωσης. Κάθε κατασκήνωση έχει τον δικό της τρόπο οργάνωσης, πειθαρχίας και συγκεκριμένες αρχές. Ρωτήστε λοιπόν, πώς αντιμετωπίζουν μια διαφωνία μεταξύ παιδιών ή πώς αντιμετωπίζουν μια άσχημη συμπεριφορά. Eπιλέξτε την κατασκήνωση που ανταποκρίνεται στον δικό σας τρόπο σκέψης και στη «φιλοσοφία» που θέλετε να εμφυσήσετε στο παιδί σας. Σε όλη την Ελλάδα, νησιωτική ή ορεινή, λειτουργούν παιδικές κατασκηνώσεις για όλα τα βαλάντια και για όλες τις απαιτήσεις, ενώ και τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν τη διαμονή χωρίς κόστος για τους γονείς.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ