Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

«Οι πρώτες εμπροσθοβαρείς δράσεις για την επιχειρηματικότητα
αξίας 125εκ ευρώ + 73εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020»

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος πραγματοποίησε σήμερα ομιλία στην συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας στις Σέρρες.

Στην ομιλία του, ο κ.Κωνσταντινόπουλος εξέφρασε την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή του στον θεσμό των Επιμελητηρίων,
αναφέροντας ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζεται ήδη πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της οικονομικής βιωσιμότητάς των Επιμελητηρίων, την ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας αλλά και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών που προσφέρουν. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σε σχέδιο για την ενεργό αμειβόμενη συμμετοχή των Επιμελητηρίων, στη διαχείριση προγραμμάτων των ΜΜΕ μέσω του ΕΦΕΠΑΕ, εκχωρώντας τους το 1% από τα έξοδα διαχείρισης, αλλά και την ανάγκη να προσφέρουν νέες διευρυμένες υπηρεσίες στο κοινό για την διάχυση και την ενημέρωση προγραμμάτων, τη συγκέντρωση δικαιολογητικών και τον έλεγχο τους  κατά την υποβολή των φακέλων. Παράλληλα και σύμφωνα με το υπό έκδοση Προεδρικό διάταγμα, δίδεται η δυνατότητα πια στα Επιμελητήρια ως αδειοδοτούσες αρχές , να χορηγούν άδειες εγκατάστασης, επέκτασης, εκσυγχρονισμού και λειτουργίας των μεταποιητικών και συναφών δραστηριοτήτων, να εκδίδουν αποφάσεις χορήγησης προθεσμίας για μεταφορά ή τεχνική ανασυγκρότηση και να τις τροποποιούν ή να τις ανανεώνουν.


Ο κ.Κωνσταντινόπουλος εξήγγειλε επίσης την ενεργοποίηση εμπροσθοβαρών δράσεων του ΕΠΑνΕΚ (πριν δηλαδή από την οριστική έγκριση του ΕΣΠΑ 2014-2020), συνολικού προϋπολογισμού 125 εκ. ευρώ,  για τις οποίες την ερχόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει προδημοσίευση των σχετικών προσκλήσεων, που θα αφορούν τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (Π/Υ 50 εκ. ευρώ), το Ανθρώπινο Δυναμικό (Π/Υ 75 εκ. ευρώ), αλλά και τέσσερεις πιλοτικές δράσεις για την Έρευνα-Καινοτομία (Π/Υ 73 εκ. ευρώ).


Αναφορικά με την επιλογή του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης των δράσεων ο κ.Κωνσταντινόπουλος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα ζήτημα, καθώς το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες συνεννοήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να μην σημειωθεί καμία καθυστέρηση στη μεταβατική περίοδο, μέχρι την οριστική έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Ταυτόχρονα, παράλληλα με τις προσκλήσεις αυτές, θα γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επιλογή Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης, που θα ανακηρυχθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε τέλος την πρωτοβουλία του για την απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής φακέλου από τον υποψήφιο επενδυτή. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι δεν θα χρειάζεται πλέον η υποβολή φακέλου με αναλυτικά στοιχεία προσφορών για όλες τις εργασίες που θα εκτελεστούν στο μέλλον, αλλά θα αρκεί ένας συνοπτικός προϋπολογισμός διαχωρισμού ποσών για κτιριακές και άυλες δαπάνες, μηχανολογικό εξοπλισμό και δαπάνες του αντικειμένου του έργου. Με αυτόν τον τρόπο, ο υποψήφιος επενδυτής θα εξοικονομεί χρόνο και κόστος, θα απαλλάσσεται από μεγάλο γραφειοκρατικό φόρτο, ενώ παράλληλα θα αποφεύγονται και μελλοντικές τροποποιήσεις με ανάλογες καθυστερήσεις και επιπλέον επιβαρύνσεις.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε: «Εργαζόμαστε εντατικά όλοι μαζί με ένα και μοναδικό στόχο: την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας σε όλη την Ελλάδα, στην Κεντρική Μακεδονία, στις Σέρρες, με σχέδιο, συνέπεια και ευθύνη για τους πολίτες και για τη χώρα. Για το μέλλον μας».


ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ