Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ) μαζί με τον ομόλογό του, Γερμανικό Φορέα Διαπίστευσης διεκδίκησαν και τρέχουν ένα μεγάλο ευρωπαϊκό project για την εναρμόνιση των συστημάτων διαπίστευσης Ευρώπης – Ρωσίας.

Μέσω αυτού του project δημιουργείται κοινός χώρος ελέγχου των προτύπων ποιότητας για την διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ των δύο πλευρών. Το παραπάνω έργο αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον λόγω των διαταραγμένων εμπορικών σχέσεων την τρέχουσα περίοδο καθώς φιλοδοξεί να μπει σε μια αγορά που επιζητά τις εξαγωγές προ της ΕΕ και χρειάζεται όλα τα «διαβατήρια» όπως είναι οι πιστοποιήσεις
με «ευρωπαϊκή σφραγίδα». Με εξωστρεφή προσανατολισμό, εμφανίζεται να είναι ένας από τους λίγους οργανισμούς του δημοσίου που έχει διεισδύσει στις διεθνείς αγορές. Ο στόχος, διπλός: από τη μια επιχειρεί να εξισορροπήσει τη συνεχή μείωση της κρατικής επιχορήγησης και από την άλλη να αναπτυχθεί οργανικά.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΣΥΠ Άγγελος Τόλκας βρέθηκε προ ημερών στη Μόσχα μαζί με ευρωπαίους τεχνοκράτες, ώστε να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών. Σύμφωνα με τον ίδιο «οι Ρωσικές επιχειρήσεις δίνουν προτεραιότητα σε αυτήν την συνεργασία και κοινή θέση είναι σύντομα να ξεπεραστούν τα πολιτικά προβλήματα που δυσχεραίνουν τις εμπορικές σχέσεις. Αυτό έχει εξαιρετική σημασία για την χώρα μας που μέσα από αυτό το project τοποθετείται υψηλά στον τομέα υπηρεσιών ποιότητας στη Ρωσία».

Άλλος μια αγορά στην οποία ανοίχτηκε το ΕΣΥΠ είναι αυτή της Κίνας. Πριν από έναν χρόνο ξεκίνησαν οι επαφές με την Πρεσβεία της Κίνας και μεγάλη κινεζική εταιρία για πιστοποιήσεις σύμφωνες με ευρωπαϊκά δεδομένα. Φέτος, και συγκεκριμένα τον επόμενο μήνα, η ομάδα αξιολόγησης του ΕΣΥΠ θα επισκεφτεί την Σαγκάη για επιτόπιους ελέγχους. ο δημόσιος οργανισμός έχει ξεκινήσει όμως συνεργασία και με την Κορέα. Ο αντίστοιχος νηογνώμονας έχει δημιουργήσει έδρα στην Ελλάδα και η σχέση του με το ΕΣΥΠ αλλά και την ελληνική ναυτιλία αναπτύσσεται δυναμικά, σύμφωνα με τον Αγγ. Τόλκα.

Το σημερινό ΕΣΥΠ είναι καρπός μιας εκ των πρώτων διαδικασιών συγχωνεύσεων δημοσίων οργανισμών. Σε αυτό εντάσσονται πλεον, ως αυτοτελείς λειτουργικές μονάδες με διαχειριστική, οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια και το «Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας», η «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Α.Ε.» και η «Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Α.Ε.». Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, διαθέτει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και εποπτεύεται από τον Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Του Ηλία Μπέλλου  - http://www.capital.gr/News.asp?id=2111349 -


Πηγή:www.capital.gr

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ