Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Την ανατροπή του αιώνα πέτυχε απόψε ο Ολυμπιακός στον τελικό του φάιναλ φορ της Euroleague στην Κωνσταντινούπολη. Οι «ερυθρόλευκοι» αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης, για δεύτερη φορά στην ιστορία τους, καθώς νίκησαν με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 62-61, αν και δύο λεπτά πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου βρίσκονταν πίσω στο σκορ με 19 πόντους! 



 Οι Πειραιώτες κατάφεραν να κάνουν άλλη μία υπέρβαση, τη μεγαλύτερη στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ και τη μεγαλύτερη στην ιστορία της διοργάνωσης, αν κι απέναντί τους βρήκαν την ομάδα που θεωρείτο το φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου από το ξεκίνημά της. Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς πάλεψε μέχρι το τέλος, κατέβασε τη διαφορά στο καλάθι στο τέλος της 4ης περιόδου και τα κατάφερε χάρη στο πείσμα που επέδειξαν τα «τρομερά μωρά» του Ιβκοβιτς.
Εάν εξαιρέσει κανείς την πρώτη περίοδο, που οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να περιορίσουν επιθετικά τους αντιπάλους τους, από κει κει πέρα οι Ρώσοι ανέβασαν την απόδοσή τους και κυριάρχησαν στο παρκέ του «Σινάν Ερνέμ».
Με σκληρή άμυνα από το ξεκίνημα του ματς, ο Ολυμπιακός κατάφερε να περιορίσει τα ατού της ΤΣΣΚΑ και οι Ρώσοι πέτυχαν μόλις 2 πόντους στα πρώτα έξι λεπτά του δεκάλεπτου. Στο τελευταίο τετράλεπτο, με καλάθια των Τεόντοσιτς και Κιριλένκο η «ομάδα του στρατού» προηγήθηκε με 6-5, αλλά ο Παπανικολάου έδωσε ξανά το προβάδισμα στους Πειραιώτες, που είχαν να σκοράρουν κάτι περισσότερο από 3 λεπτά.
Σιγά-σιγά η ΤΣΣΚΑ πήρε τα ηνία του ματς. Η ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας έχοντας εμφανή υπεροχή κάτω από τα καλάθια προηγήθηκε στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου με 14-7, με τους «ερυθρόλευκους» να μην μπορούν να βρουν το δρόμο προς το καλάθι για 6.5 λεπτά. Η είσοδος του Βασίλη Σπανούλη, σε συνδυασμό με το ότι οι Ρώσοι συμπλήρωσαν γρήγορα πέντε φάουλ κατέβασε τη διαφορά στο -5 (16-11), αλλά από το σημείο εκείνο και μετά «μίλησε» ο Μίλος Τεόντοσιτς. Με τρία διαδοχικά τρίποντα του πρώην παίκτη των Πειραιωτών, η ΤΣΣΚΑ ξέφυγε με 25-13. Το ματς άνοιξε για τα καλά, γεγονός που ευνόησε τη ρωσική ομάδα, η οποία ξέφυγε με 14 πόντους (33-19), ενώ το ημίχρονο έκλεισε με 34-20, καθώς το τρίποντο που πέτυχε ο Σβεντ ήταν εκπρόθεσμο και σωστά δεν το μέτρησαν οι διαιτητές.
Το τρίτο δεκάλεπτο ξεκίνησε με την ΤΣΣΚΑ να ξεφεύγει με 16 πόντους, αλλά με δύο τρίποντα από τους Παπανικολάου και Σπανούλη ο Ολυμπιακός μείωσε στο -11 (41-30). Και πάλι, όμως, οι παίκτες του Καζλάουσκας βρήκαν τον τρόπο να αποκτήσουν «διαφορά ασφαλείας», χάρη στα τρίποντα των Κριάπα και Κιριλένκο (47-31), περίπου 4.5 λεπτά πριν τη λήξη της περιόδου.
Η πλάστιγγα του τελικού έγειρε σε μεγάλο βαθμό υπέρ της ρωσικής ομάδας, η οποία με εξαιρετική άμυνα και καλάθια στον αιφνιδιασμό ξέφυγε με 19 πόντους (53-34). Παρά την ψυχολογική πίεση που δέχτηκαν οι «ερυθρόλευκοι» από την εξέλιξη του ματς, στα τελευταία δύο λεπτά εκμεταλλεύτηκαν την αδράνεια των αντιπάλων και με τρίποντο του Μάντζαρη έκλεισαν το δεκάλεπτο στο -13 (53-40).
Ο τελικός «πήρε φωτιά» στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου με τον Ολυμπιακό να διευρύνει το σερί του σε 14-0 (53-48) με απίστευτο τρίποντο του Κέσελ, γεγονός που ανάγκασε τον προπονητή της ΤΣΣΚΑ να καλέσει τάιμ άουτ. Το ματς έγινε...ροντέο μέχρι το τέλος, με τον Ολυμπιακό να κάνει τελικά το θαύμα, με το καλάθι του Γιώργου Πρίντεζη ένα δευτερόλεπτο πριν το τέλος.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ