Η είδηση από «έγκυρο» έντυπο

Συνεχώς εμφανίζονται στην επικαιρότητα «νέα στοιχεία» για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και μάλιστα από έγκυρα έντυπα, όπως η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, που προσδίδουν κύρος και αξιοπιστία σε απλές αλήθειες, πλην όμως  χιλιοειπωμένες τα τελευταία χρόνια και στην Ημαθία, μόνο που εδώ δεν καταφέραμε να πείσουμε τους επαΐοντες διαχειριστές της ντόπιας και κεντρικής εξουσίας, αλλά ούτε όσους θρέφονται παρασιτικά γύρω από δαύτους, μικρούς και μεγάλους.
Αντιγράφω την τελευταία παράγραφο από το άρθρο του Παναγιώτη Μπουγάνη (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ  9/5/11) :
«Στην Ελλάδα η κυβέρνηση ψάχνει να βρει τρύπες να τα θάψει, ζητώντας ελάχιστη βοήθεια από τους πολίτες (και μόνο μέσω των μπλε κάδων όπου υπάρχουν...).   
Παράλληλα προωθεί τη δημιουργία φαραωνικών εγκαταστάσεων με τεχνολογίες όπως η βιοξήρανση -που δεν προωθείται στην Ευρώπη και η μεγαλύτερη εταιρεία του είδους στον κόσμο ανήκει στην ΗΛΕΚΤΩΡ, συμφερόντων Μπόμπολα- με το τελικό προϊόν να είναι αδύνατο να αξιοποιηθεί ενεργειακά, με αποτέλεσμα να ξαναβάφεται στους ΧΥΤΑ!
 Όπως γίνεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου το SRF που παράγει το νέο εργοστάσιο βιοξήρανσης καταλήγει στον τοπικό Χώρο Υγειονομικής Ταφής.
Ότι δηλαδή συμβαίνει στα Ανω Λιόσια από το 2005, όπου το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης παράγει χιλιάδες τόνους RDF με μεγάλο κόστος (89 ευρώ τον τόνο), οι οποίοι εν συνεχεία θάβονται στον ΧΥΤΑ.»
        Προσέξτε την τιμή ανά τόνο,  και που καταλήγει το περιβόητο SRF , που κατά τα άλλα θα μας  έκανε πλούσιους με την καύση του και την παραγωγή ενέργειας εδώ στην Ημαθία, ενώ  στην διακήρυξη του δικού μας έργου προβλέπονταν, και μάλιστα  «επί ποινή αποκλεισμού»,  η διάθεσή του σε ειδικά αδειοδοτημένες  επιχειρήσεις προς ενεργειακή αξιοποίηση, ενώ αποκλειόταν το παραγόμενο compost να διατεθεί ακόμη και για επικάλυψη των απορριμμάτων στο ΧΥΤΥ !  
Ενώ στο Ηράκλειο της  Κρήτης  είναι γνωστό εδώ και χρόνια  ότι, καταλήγει απ΄ευθείας σε ΧΥΤΑ  ! !
Αξίζει να επισημανθεί επίσης ότι, για την Ημαθία δεν προβλέπεται   «δεκάρα τσακιστή»  επιδότηση,  ούτε για την κατασκευή της ΜΕΑ – ΧΥΤΥ, αλλά ούτε και για το κόστος επεξεργασίας των απορριμμάτων , και όλα αυτά  παρά τις κατηγορηματικές δηλώσεις   των υπουργών τόσο της προηγούμενης, όσο και
 της σημερινής κυβέρνησης, για επιχορήγηση εκατομμυρίων ευρώ!
Η σημερινή οικονομική κατάσταση προσγείωσε τους  πάντες στην ζοφερή πραγματικότητα την οποία βιώνουμε, οι υποσχέσεις  των μεγαλόσχημων πολιτικών με τον «μικρό νου », κατά Πάγκαλο, για ροή εκατομμυρίων ευρώ έγιναν άπιαστα όνειρα και εμμονές.
Βέβαια η Ημαθία  πληρώνει ούτως ή άλλως το «φόρο βλακείας»  των επιλογών της, όμως ευτυχώς,  το ντόπιο επιστημονικό δυναμικό κυριολεκτικά «διέλυσε» την απαράδεκτη σύμβαση, κατά την φάση του προληπτικού ελέγχου στο Ελεγκτικό Συνέδριο, περιορίζοντας κατά το  δυνατό τις όποιες οικονομικές απαιτήσεις ήθελε προκύψουν στο μέλλον.   

Με την ευκαιρία θυμίζω, μερικά μόνο, από αυτά που  μας προέκυψαν από την «δημοπρασία» του δικού μας έργου :
     Ότι με μέριμνα και έξοδα των Ο.Τ.Α. θα γίνεται η προδιαλλογή των οργανικών απορριμμάτων από τα λοιπά αστικά απορρίμματα;
     Mετά το άνοιγμα της μοναδικής οικονομικής προσφοράς που προέκυψε από τον διαγωνισμό, το οικονομικό αντάλλαγμα προς τον ανάδοχο ανέρχεται στο ποσό των «87,00 € (ογδόντα επτά ευρώ) ανά τόνο εισερχόμενου απορρίμματος», πλέον Φ.Π.Α., δηλαδή 94,83 € ανά τόνο (χωρίς επιδότηση), και για τα τρία ρεύματα εισερχομένων απορριμμάτων στην μονάδα.
     Είναι γεγονός ,ότι το συνολικό κόστος αποκομιδής – προδιαλλογής - επεξεργασίας των απορριμμάτων θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 190 € ανά τόνο.  Ήτοι 190 € x 60.000 ton. = 11.400.000 € /έτος, τουλάχιστον!!
          « ….σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι ο Ανάδοχος θα λαμβάνει από τον ΚτΕ τουλάχιστον το ποσό που αντιστοιχεί  στην ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα  (42.669 τόνοι/έτος) ανεξαρτήτως αν ο πρώτος διαχειρίζεται μικρότερες ποσότητες », ήτοι  4.046.301 €  ανά έτος σε κάθε περίπτωση.
          Και παρά την επαπειλούμενη οικονομική αφαίμαξη της Ημαθίας είναι βέβαιο ότι, το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν θα λυθεί, αλλά θα μετατοπισθεί στο μέλλον στις αίθουσες των δικαστηρίων προς επίλυση διαφορών επί του ζητήματος των αποζημιώσεων, η περίπτωση της υποθαλάσσιας της Θεσσαλονίκης είναι νωπή για να την ξεχάσουμε, ενώ το έργο ματαιώθηκε οριστικά το Ελληνικό Δημόσιο καλείται να πληρώσει ως ρήτρες το ποσό των 70.000.000 € στον Παραχωρησιούχο ( «Θερμαϊκής Οδού», της κοινοπραξίας των εταιρειών «Θεμελιοδομή»,  «Boskalis»  και  «Ελλάκτωρ» του ομίλου Μπόμπολα), ενώ το συνολικό κόστος για όλα αυτά τα χρόνια ενασχόλησης  στον φορολογούμενο πολίτη είναι άλλα 300.000.000€ ;  Ο λόγος του ναυάγιου της υποθαλάσσιας (ΥΠΠΟ) και το αμείλικτο ερώτημα που τίθεται,  αν δηλαδή, συμβαίνουν όλα αυτά τυχαία ή αποτελούν στοχευμένη δράση,  ώστε ο φορολογούμενος να πληρώνει, ως μη όφειλε από το υστέρημά του , η απάντηση θα είναι σκληρή αλλά δίκαιη, όμως  δεν είναι αντικείμενο της παρούσης επιστολής.
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν γύρω μας, είναι ανεξήγητη η εμμονή στην κατασκευή ενός εργοστασίου που ούτως ή άλλως  δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, αλλά είναι και οικονομικά αδύνατο να ανταπεξέλθουμε στο κόστος   αποκομιδής – προδιαλλογής - λειτουργίας του.                                               Στην περίπτωσή μας η  ανώδυνη διέξοδος συνίσταται στην μη παραχώρηση των επί πλέον 32 στρεμμάτων δασικής έκτασης, που από «αβλεψία» δεν έγινε αντιληπτό ότι η αρχικά παραχωρηθείσα έκταση των 49 στρεμμάτων δεν επαρκούσε, ούτε από τον τεχνικό σύμβουλο, ούτε από τους επισπεύδοντες, και έτσι εγκρίθηκε η Μ.Π.Ε., «δημοπρατήθηκε» το έργο, ολοκληρώθηκε ο «διαγωνισμός», ανακηρύχθηκε  ο «Ανάδοχος ή Παραχωρησιούχος» , στη συνέχεια υπεγράφη η «σύμβαση»  μεταξύ ΕΣΔΑ και ΗΛΕΚΤΩΡ  και  αίφνης ανακάλυψε η «ΗΛΕΚΤΩΡ» πως  «…η παραχωρηθείσα έκταση δεν επαρκεί πλέον για την κατασκευή του έργου καθώς είναι προφανές ότι θέλοντας να εκπληρώσουμε τους όρους του Υπουργείου Πολιτισμού προκύπτουν επιπλέον ανάγκες σε έκταση…», όπως χαρακτηριστικά  αναφέρεται στο με  αρ.πρ.24 - 5/4/2010  έγγραφο της ΗΛΕΚΤΩΡ προς τον ΕΣΔΑ, μόνο που η απόφαση του ΥΠΠΟ εκδόθηκε  στις 19/01/09 , ενώ η σύμβαση υπεγράφη στις 26/3/1010 , είναι γνωστό δε, ότι τα όσα διαλαμβάνονται στην σύμβαση είναι απολύτως δεσμευτικά και για τα δύο συμβαλλόμενα μέρη.
          Με την διαφαινόμενη αναγκαστική επιλογή, έστω προσωρινή λύση του προβλήματος, που προβλέπει  την μεταφορά των απορριμμάτων του Ν.Ημαθίας στον ΧΥΤΑ της Κοζάνης,  με συνολικό κόστος 50€ ανά τόνο, ώστε να αποφύγουμε τα επαπειλούμενα πρόστιμα, αλλά κυρίως να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος της υγείας των πολιτών της Ημαθίας, είναι αδιανόητο να υπάρχουν εγκέφαλοι που να επιμένουν στο ψευτοδίλημμα της «θέσης 12» και την κατασκευή ενός εκτρώματος στην πανέμορφη πλαγιά των Πιερίων , εκατό μέτρα πάνω από την λίμνη του Αλιάκμονα  και  αντίκρυ από το μπαλκόνι της  Βέροιας, την «ελιά».

Βέροια  2011 -      Ουρσουζίδης  Ν. Γιώργος
Μειώνουμε τα σκουπίδια

-         Όσο λιγότερα σκουπίδια, τόσο καλύτερα. Αυτό εξαρτάται από τις αγορές μας. Προτιμάμε τα προϊόντα που έχουν λιγότερα σκουπίδια όταν τα χρησιμοποιήσουμε.

Αγαπητοί συνεργάτες,
           Γνωρίζετε κι εσείς ότι η υπόθεση «απορρίμματα», είναι ένα κορυφαίο πρόβλημα σε όλη τη χώρα. Στο Νομό μας, η κατάσταση είναι πολύ κακή, σε όλους τους Δήμους. Όμως, πρέπει μέχρι τον Ιούνιο, να δοθεί λύση, εάν δεν θέλουμε να υποστούμε το πρόστιμο δεκάδων χιλιάδων ΕΥΡΩ, για κάθε μέρα και για κάθε παράνομη χωματερή. Η μόνη λύση λοιπόν, είναι η μεταφορά των απορριμμάτων, σε κοντινό Νομό. Το κόστος θα είναι μεγάλο και θα το καταβάλει ο κάθε Δήμος. Δηλαδή, ο κάθε Δήμος, θα πληρώνει ανάλογα με το πόσους τόνους σκουπίδια θα  μεταφέρει στον ΧΥΤΑ που θα επιλεγεί.
Εδώ και ένα μήνα, έγιναν κινήσεις ώστε να μειωθούν τα έξοδα αυτής της μεταφοράς. Ήδη ο Δήμος Βέροιας, διαθέτει δύο φορτηγά μεταφοράς καινούρια, που εξασφαλίστηκαν δωρεάν από τον ΟΔΔΥ και περιμένουμε και άλλον εξοπλισμό. Όμως, θα πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε, ο τρόπος που μέχρι σήμερα «βγάζαμε» τα σκουπίδια και τα πηγαίναμε στους κάδους. Πρέπει μέχρι τον Ιούνιο, να λιγοστέψουμε το βάρος των σκουπιδιών που θα μεταφέρουμε. Αυτά που πρέπει να γίνουν, είναι πολύ απλά και αφορούν όλους τους Δημότες. Οι φιλότιμοι Δημότες, θα τα κάνουν σίγουρα. Οι αδιάφοροι, θα υποχρεωθούν να τα κάνουν. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Είναι πολλά τα χρήματα και θα βρεθούν μόνον από τους Δημότες.


Μειώνουμε το βάρος των απορριμμάτων

-         - Δεν ρίχνουμε στον κάδο με τα σκουπίδια, οποιαδήποτε υγρά. Μισοάδεια μπουκάλια με νερό, αναψυκτικά ή οτιδήποτε άλλο.
-         - Δεν ρίχνουμε στον κάδο, μπάζα, χώματα κλπ και οτιδήποτε άλλο έχει βάρος.
-         - Ιδιαίτερα στα Δημοτικά διαμερίσματα με τα περισσότερα σπίτια να έχουν κήπους, δεν ρίχνουμε στον κάδο υπολείμματα της κουζίνας. Μια γωνία στον κήπο, μπορεί να κάνει άριστο λίπασμα όλα τα οργανικά.
-  - Δεν ρίχνουμε στον κάδο υπολείμματα περιποίησης κήπων. Χόρτα και κλαδιά δηλαδή.

Μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων

-        Δεν ρίχνουμε στον κάδο, καμία συσκευασία, πριν την τσαλακώσουμε (μπουκάλια νερού, αναψυκτικών, γάλακτος).
-        Δεν ρίχνουμε στον κάδο οποιαδήποτε χάρτινη συσκευασία, πριν τη διπλώσουμε όσο γίνεται περισσότερο.
-        Δεν ρίχνουμε στον κάδο των σκουπιδιών, ότι μπορούμε να το ρίξουμε στον κάδο ανακυκλώσιμων υλικών. Δηλαδή στο μπλε κάδο (κονσέρβες, κουτάκια αναψυκτικών, χαρτιά, μπουκάλια).
-        Δεν ρίχνουμε στον κάδο, ηλεκτρονικές ή ηλεκτρικές συσκευές.
-        Δεν ρίχνουμε στον κάδο, ογκώδη αντικείμενα (καρέκλες, ξύλα στρώματα κλπ)  
           
Όλα τα παραπάνω, δεν θα γίνουν σε ένα μήνα. Οι κακές συνήθειες, θέλουν χρόνο για να αλλάξουν και αναγκαστικά θα αλλάξουν. Εξαρτάται από τον κάθε ένα ξεχωριστά αλλά ιδιαίτερα από αυτούς που οι δημότες τίμησαν στις εκλογές. Αυτοί θα πρέπει να είναι μπροστά στην προσπάθεια αυτή.
Ποτέ δεν θα πρέπει οποιοσδήποτε κάδος να έχει ανοιχτό ή σπασμένο καπάκι. Το νερό της βροχής, πολλαπλασιάζει το βάρος και άρα όσα θα πληρώνουμε στην μεταφορά.
Ποτέ έπιπλα και άλλα ογκώδη αντικείμενα, έξω από τους κάδους.
Θα υπάρχει οργανωμένη διαδικασία, για όλα αυτά. Με πρόγραμμα σε κάθε περιοχή, θα συλλέγονται τα ογκώδη ή άλλα απορρίμματα. Σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα, θα υπάρχει χώρος για τα υπολείμματα των κήπων κλπ, από όπου θα συλλέγονται κατά τακτά διαστήματα. Με τηλεφωνική επικοινωνία και ραντεβού, θα αλλάξει και η εικόνα και η ουσία.

Μερικά παραδείγματα σήμερα:

-        Οποιοδήποτε κατάστημα τροφίμων σήμερα, τα χαρτόκουτα, τα ρίχνει χωρίς να τα διπλώνει, μέσα στον κάδο. Με τρεις κούτες, γέμισε ο κάδος. Οι πολίτες που θα τα ρίξουν;
-        Τα μανάβικα, με δέκα αδίπλωτα χάρτινα τελάρα, γεμίζουν πάλι τον οποιοδήποτε κάδο.
-        Θέλουμε να πετάξουμε την παλιά καρέκλα, έπιπλο, στρώμα, ψυγείο κλπ και το βγάζουμε όποτε θέλουμε και μας βολεύει δίπλα στον κάδο. 

Ουσιαστικά, θέλουμε όλοι μας κάποιον υπάλληλο του Δήμου, όποτε μας βολεύει. Και είναι τόσο απλό. Με ένα τηλέφωνο και ένα ραντεβού, όλα είναι καλύτερα. Αυτήν την περίοδο, οργανώνεται όλο το σύστημα, ώστε να δουλέψει στην πράξη και όχι στα λόγια.
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι, όλοι είμαστε αναγκασμένοι πλέον. Δεν έχουμε επιλογές. Μόνοι και όλοι μαζί, δημιουργήσαμε το πρόβλημα, μόνοι μας θα το αντιμετωπίσουμε. Θέλουμε δεν θέλουμε.
Οι φιλότιμοι θα βοηθήσουν. Οι αδιάφοροι θα αναγκαστούν.
Η Δήμαρχος


Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη
Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας – Ανακύκλωσης & Εξυπηρέτησης του Δημότη

Θεόδωρος Θεοδωρίδης


---------------------------------
Ανακοινώνεται ότι, την 29 Απριλίου  2011 ημέρα Παρασκευή και ώρα 09:30, θα πραγματοποιηθεί η τελετή της εορτής του προστάτη του Στρατού Ξηράς, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, στο Στρατόπεδο «Μακεδονομάχου Καπετάν Αμύντα>> (Στρατηγείου Β΄ Σώματος Στρατού).

Μετά το πέρας της τελετής θα παρουσιασθεί μικρή έκθεση σύγχρονων οπλικών συστημάτων.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να παραστούν οι Τοπικές Αρχές και Φορείς της περιοχής.

            Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.Αντγος Θεόκλητος Ρουσάκης
Ακριβές Αντίγραφο
Διοικητής


 ----------------------------------------

Το 8ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας την Παρασκευή 8 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα
των Ρομά, έστειλε το δικό του μήνυμα ενάντια στις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα για
τους Ρομά με μια μικρή γιορτή – αφιέρωμα σε αυτά τα παιδιά, που μέρος τους είναι από
φέτος μέλη της σχολικής κοινότητας του 8ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα και ενημερωτικό πρόλογο από τη διευθύντρια
του σχολείου κ. Καραφυλλίδου Μαρία, η οποία στη συνέχεια καλωσόρισε το δάσκαλο
της τάξης του δεύτερου τμήματος υποδοχής των Ρομά, το οποίο ανήκει στο 8ο Δημοτικό
Σχολείο Βέροιας κ. Βασίλη Χασιώτη, ο οποίος παρευρέθηκε στη γιορτή με τους μαθητές
του, κι ενημέρωσε τους μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου για τα βασικά προβλήματα,
που απασχολούν τους Ρομά στη Βέροια, καθώς και την προσπάθεια που γίνεται μέσω της
ένταξής τους στη σχολική κοινότητα, ώστε τα παιδιά αυτά να μορφωθούν, να αποκτήσουν
γνώση, η οποία αποτελεί και το μόνο εφόδιο, ώστε να διασφαλίσουν ίσα δικαιώματα με
όλα τα άλλα παιδιά, την προσπάθεια που γίνεται για τη συμμετοχή τους στην εκπαίδευση,
και για ανθρώπινη συνύπαρξη, ανεξάρτητα από φύλο, καταγωγή, θρησκευτικές ή άλλες
πεποιθήσεις. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και ο απεσταλμένος του Α.Π.Θ στα σχολεία της
Βέροιας, ψυχολόγος κ. Παντελής Καρασαχινίδης, ο οποίος ασχολείται με τις τάξεις ένταξης
των Ρομά, καθώς και η κοινωνική λειτουργός κ. Πωλίνα Ταναμπάση, η οποία συμμετέχει
στο ίδιο πρόγραμμα.

Στη συνέχεια η «χορωδία» της τάξης υπό τη διεύθυνση του δασκάλου τους τραγούδησε
ένα τραγούδι στη γλώσσα των Ρομά και αμέσως μετά το ίδιο τραγούδι στη μεταφορά του
στα ελληνικά, σε μια προσπάθεια, ώστε να γίνει κατανοητό ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι
επικοινωνίας μεταξύ των Ρομά και των μη Ρομά πολιτών. Ένας από αυτούς είναι και η
μουσική.


Αμέσως μετά προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της
Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Βέροιας με την επιμέλεια της ψυχολόγου κ.
Αναστασίας Μαρασλή, η οποία χρόνια τώρα ασχολείται με το θέμα της κοινωνικής ένταξης
των Ρομά στη Βέροια. Το ντοκιμαντέρ μετέφερε στα παιδιά την καθημερινή ζωή των Ρομά,
οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στο Εργοχώρι Βέροιας σε κτήματα ιδιωτών, σε πρόχειρες
κατασκευές, χωρίς υποδομές και με πάρα πολλά προβλήματα υγιεινής. Αυτό που τόνισε η
κ. διευθύντρια είναι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι η στέγαση. Κάποια στιγμή η
πολιτεία πρέπει να φροντίσει, ώστε να μεταφερθούν σε χώρο που θα τους παραχωρηθεί,
σε έναν οικισμό, ώστε να μπορούν κι αυτοί να ζήσουν με αξιοπρέπεια, απολαμβάνοντας
τουλάχιστον τα αυτονόητα. Νερό, ηλεκτρικό και αποχέτευση.

Τα παιδιά του 8ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας καλωσόρισαν με τη δική τους εκδήλωση
την εκστρατεία DOSTA! (Αρκετά!) του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και
Θρησκευμάτων κι έστειλαν το δικό τους μήνυμα ενάντια στις προκαταλήψεις και τα
στερεότυπα για τους Ρομά, την Παρασκευή 8 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά!


ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ