Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Τον περασμένο Φεβρουάριο συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τότε που ο βραβευμένος συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής Αστέριος Κουκούδης «έφυγε» αιφνίδια από τη ζωή. Ο ίδιος, με τη δημόσια διαθήκη του που δημοσιεύτηκε στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης κληροδότησε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας το ερευνητικό υλικό περί Βλάχων και τα πνευματικά δικαιώματα επί των συγγραμμάτων του στα ελληνικά και αγγλικά.

Η δωρεά  περιλαμβάνει:

    Βιβλία

    φωτογραφικό υλικό, που προβάλλει τη γεωγραφική διασπορά, καθώς και την κοινωνική και οικονομική ζωή των Βλάχων

    την αλληλογραφία του

    τις μελέτες του

    πρωτότυπο αρχειακό υλικό, που χρησιμοποίησε κατά τη συγγραφή του βραβευμένου του έργου «Μελέτες για τους Βλάχους»


Το προσωπικό της βιβλιοθήκης θέλοντας να φανεί αντάξιο της εμπιστοσύνης του εκλιπόντος εργάστηκε εντατικά, με απόλυτο σεβασμό για την καταγραφή και ανάδειξη τόσο των βιβλίων της συλλογής όσο και του αρχειακού υλικού. Αξίζει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στη βοήθεια που αφιλοκερδώς μας προσέφερε στην οργάνωση του αρχείου, η κα Αναστασία Ταναμπάση, Δρ. Ιστορίας της Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Μέσα από το υλικό αυτό, θα θυμόμαστε πάντα τον άνθρωπο Αστέριο, που είχαμε τη σπάνια τύχη να γνωρίσουμε από κοντά, στην αρχή ως μέλος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας και αργότερα ως βραβευμένο συγγραφέα. Καταδεχτικός και απλός, όπως όλοι οι αληθινά σπουδαίοι!

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η καταλογογράφηση των βιβλίων της δωρεάς τα οποία είναι προσβάσιμα μέσα από τον ηλεκτρονικό κατάλογο της βιβλιοθήκης στο σύνδεσμο που ακολουθεί  https://catalogue.libver.gr/webopac/Vubis.csp «Συλλογή Αστερίου Κουκούδη». Τα βιβλία της συλλογής δεν δανείζονται  και το κοινό μπορεί να τα συμβουλεύεται μόνο στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης. Σύντομα θα ολοκληρωθεί και η καταγραφή και διάθεση στο κοινό του αρχειακού υλικού της δωρεάς.

Η δωρεά αυτή έρχεται να προστεθεί και να εμπλουτίσει αποφασιστικά τη συλλογή υλικού τοπικού ενδιαφέροντος που διαθέτει η Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Σε συνδυασμό με την ψηφιακή βιβλιοθήκη ΜΕΔΟΥΣΑ http://medusa.libver.gr/  που απαριθμεί πλέον έναν ικανοποιητικό αριθμό ψηφιοποιημένων τεκμηρίων αποτελούν μία σημαντική πηγή πληροφοριών για την παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Η δωρεά αυτή αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους συμπολίτες μας ώστε η Βιβλιοθήκη να καταφέρει να διαδώσει και να αναδείξει αφενός οτιδήποτε έχει σχέση με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής, αφετέρου όπως ήδη κάνει, να συνεχίσει να παρέχει δωρεάν πρόσβαση στο υλικό αυτό για την ανάγκη του ερευνητικού και ευρύτερου κοινού.


Ο Αστέριος Κουκούδης (1965-2018), ήταν απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης (1984) και κάτοχος πτυχίου εξομοίωσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχει σπουδάσει Γεμμολογία και Χρυσοχοΐα στο Gemmological Institute of America, Santa Monica, California, USA (1989). Η ενασχόληση του με μεταπτυχιακές σπουδές (Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, Πολιτισμικές Σπουδές, Σημειωτική και Επικοινωνία, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας 2013-2015) και οι ποικίλες ερευνητικές και συγγραφικές συνεργασίες του με την πανεπιστημιακή κοινότητα, αναδεικνύουν την διά βίου και διαρκή επιστημονική του κατάρτιση.

 Έχει εργαστεί σε ερευνητικό πρόγραμμα του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη (1994-97). Έχει εκδώσει 9 βιβλία με αντικείμενο τους Βλάχους και ορισμένα από αυτά έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στα αγγλικά και τη γλώσσα της Π.Γ.Δ.Μ.. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 10 επιστημονικά άρθρα με αντικείμενο την ιστορία και την κοινωνική ανθρωπολογία των Βλάχων και την ιστορία της εκπαίδευσης. Έχει κάνει σειρά παρουσιάσεων, ομιλιών και διαλέξεων με ανάλογη θεματολογία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει οργανώσει ανάλογες Εκθέσεις, στα ελληνικά και τα αγγλικά, που παρουσιάστηκαν ανά την χώρα και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Εργάστηκε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από το 1999 και σε προγράμματα Δια Βίου Μάθησης από το 2014. Για το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο τιμήθηκε με το βραβείο Γραμμάτων και Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών (1998). Το τετράτομο έργο του «Μελέτες για τους Βλάχους» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ζήτρος προλογίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος και εκ μέρους του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης ο Διευθυντής του Γιάννης Δρόσος.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ