Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020


Τα περιστατικά

Συναγερμός σήμανε νωρίτερα στη Λαμία, στην Αταλάντη και ευρύτερα στη Φθιώτιδα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού.

Πρόκειται για ηλικιωμένο ζευγάρι που έφτασε από τις ΗΠΑ, την κόρη τους και τον εγγονό τους. Και οι τέσσερις βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, ενώ σε εξέλιξη είναι η ιχνηλάτηση των επαφών τους.
Το ηλικιωμένο ζευγάρι -ο 85χρονος και η σύζυγός του- έφτασαν στη χώρα πριν από 15 ημέρες από τις ΗΠΑ όπου και διαμένουν.
Έντονη ήταν η κινητοποίηση των αρχών και στην Κοζάνη, καθώς εντοπίστηκαν πέντε νέα
κρούσματα κορονοϊού.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για δύο στρατιωτικούς, έναν 53χρονο και ένα ζευγάρι που επέστρεψε οδικώς από την Τσεχία, ενώ είχε ταξιδέψει και στην Αγγλία.
Ο 53χρονος μετέβη στη γενέτειρά του, σε χωριό της Κοζάνης, από την Πρέβεζα.
Επίσης θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε στρατιωτικός κατά τη διάρκεια προεγχειρητικού ελέγχου στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενώ κατόπιν βρέθηκε θετικός και ο στρατιωτικός γιατρός που τον εξέτασε.
Ετσι λοιπόν αναγκάζεται να κάνει ένα βήμα πίσω η ελληνική κυβέρνηση, ανακόπτοντας την ταχεία διαδικασία επιστροφής στη λειτουργικότητα, καθώς μετά την έξαρση νέων κρουσμάτων που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες, η αρμόδια επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας επαναφέρει την καθημερινή, αλλά γραπτή, ενημέρωση για την επιδημιολογική εξέλιξη της νόσου του Covid-19.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί νέες εστίες κρουσμάτων σε Θήβα, Κοζάνη και Βόλο. Ανησυχία υπάρχει όμως και στη Φθιώτιδα, καθώς νεαρός φέρεται να είναι ύποπτο κρούσμα κορονοϊού στην περιοχή της Αταλάντης, οι επαφές του οποίου ιχνηλατούνται από τους ειδικούς του ΕΟΔΥ.
Ζήτημα γεννάται επίσης με τους ελέγχους και τις διαδικασίες διαχείρισης στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, καθώς και από την αυθαίρετη επαναλειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων, που δεν έχουν λάβει ακόμα το πράσινο φως.
Οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές αλλά και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διατυπώνουν ανησυχία για το τι θα καταγραφεί μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, όπου πολλοί Ελληνες εκδρομείς ταξίδεψαν στα νησιά αλλά και σε επαρχιακές πόλεις, όπου καταγράφηκε συνωστισμός σε beach bar και μπαράκια.

Έτσι, αν και ο στόχος ήταν η κατάργηση της ημερήσιας ενημέρωσης να βοηθήσει στη βελτίωση του κλίματος στην οικονομία, τη μείωση του φόβου και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας, μέσω αύξησης της κινητικότητας, όπως φαίνεται από τις εξάρσεις και την περίπτωση του Beach Bar στη Μύκονο, η κοινωνία απέβαλε τον φόβο και τα προληπτικά μέτρα ταυτόχρονα, αυξάνοντας εκθετικά τον κίνδυνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως το τέλος Μαΐου υπήρχε καθημερινή γραπτή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, ενώ από την 1η Ιουνίου και μετά γινόταν ενημέρωση μία φορά τη βδομάδα.
Όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ:
«Από σήμερα, 8/6/2020, ο ΕΟΔΥ θα εκδίδει καθημερινά στις 18:00 έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2»
Η ενημέρωση θα γίνεται γραπτώς, ενώ τις τελευταίες ώρες υπάρχει κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών για πολλά επιβεβαιωμένα κρούσματα που καταγράφηκαν σε περιοχές της Ελλάδας.
Δεν είναι τυχαίο ότι με νέες δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άνοιξε εκ νέου θέμα τοπικού lockdown, όπου εντοπίζονται κρούσματα.
Στο πλαίσιο της νέας κανονικότητας, αποκαθίσταται μεν η λειτουργικότητα, αλλά χωρίς αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή και εμβόλιο τα κυλιόμενα lockdowns θα αποτελέσουν την μόνη ουσιαστική λύση στην εργαλειοθήκη των υγειονομικών αρχών.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι αν και ο ιός φαίνεται να βρίσκεται σε αποδρομή στην Ευρώπη, με τις περισσότερες χώρες να επιτυγχάνουν την επιπέδωση της καμπύλης, διεθνώς καταγράφονται οι υψηλότεροι αριθμοί ημερήσιων κρουσμάτων, με hot spots στη Νότια Αμερική, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ