Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, διευκρίνισε ότι από τα ανακοινωθέντα κρούσματα, τα 49 επιβεβαιώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ τα υπόλοιπα 54 αποτελούν κρούσματα προηγούμενων ημερών (σ.σ. δεν είχαν εξεταστεί εγκαίρως).

Όπως ανακοινώθηκε,  44 νοσούντες αφορούν πιθανή εγχώρια μετάδωση, δηλαδή δεν είχαν ταξιδιωτικό ιστορικό ή δεν ήρθαν σε επαφή με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα.


Όσον αφορά την κατάσταση της υγείας των ασθενών, νοσηλεύονται συνολικά 51 άτομα, εκ των οποίων τα οκτώ διασωληνωμένα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). 



Δέκα άτομα, παράλληλα, έχουν λάβει εξιτήριο.
 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει διενεργήσει συνολικά 4.000 εργαστηριακούς ελέγχους.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας αποσαφήνισε ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι άνδρες και έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη.

Σημείωσε δε, ότι «και οι οκτώ έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας».

Παράλληλα, όμως, ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε αλλαγή πολιτικής αντιμετώπισης των ύποπτων κρουσμάτων, περιορίζοντας τα τεστ μόνο σε βαριά συμπτωματικούς ασθενείς, ήδη νοσηλευόμενους με πνευμονία και ευπαθείς ομάδες.

Η καθυστέρηση ανακοίνωσης εξέτασης κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την αλλαγή πολιτικής για τις εξετάσεις αλλά και την ιχνηλάτηση καταδεικνύουν ότι το ΕΣΥ και ο ΕΟΔΥ έχουν ήδη εισέλθει σε crisis mode, ενώ δεν φαίνεται να διαθέτουν επαρκή υλικοτεχνική υποδομή.

Οι ενδείξεις αυτές είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, ενώ παρά τις προσλήψεις που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για νοσηλυτικό προσωπικό, ο μηχανισμός δύσκολα θα είναι έτοιμος εγκαίρως για τη διαχείριση μεγάλου φόρτου περιστατικών, ιδιαίτερα αυτών που θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ, καθώς η δυναμικότητα της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των κλινών που θα επιταχθούν από ιδιωτικά θεραπευτήρια δεν υπερβαίνει τις 500-για κορονοϊό και τις 800-1000 συνολικά.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων έχει καταγραφεί στην Αθήνα, ενώ απηύθυνε έκκληση για περιορισμό  των μετακινήσεων και αποφυγή του συγχρωτισμού.

Απηύθυνε δε, έκκληση για επιτήρηση της υγείας, όποιου πολίτη επιστρέφει από χώρα του εξωτερικού, ενώ υπενθύμισε ότι ο κύριος τρόπος μετάδοσης του Covid-2019 παραμένει μέσω των αεροσταγονιδίων.

Κάνοντας ειδική μνεία στο ζήτημα των Εκκλησιών, ο επικεφαλής της task force του υπουργείου Υγείας ξεκαθάρισε ότι το μήνυμα είναι σαφές και επανέλαβε ότι πρέπει να αποφύγουμε τις συναθροίσεις.

«Αύριο (σ.σ. Δευτέρα) συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος και ελπίζουμε να πάρει τις σωστές αποφάσεις» κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νεκροί στην Ελλάδα αριθμούν σε τέσσερις, καθώς το πρωί της Κυριακής κατέληξε ένας 53χρονος από την Κοζάνη. 


Είχε προηγηθεί ο θάνατος ενός 66χρονου από την Ηλεία, ενός 90χρονου από την Πτολεμαΐδα και ενός 67χρονου από τη Ζάκυνθο.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :



ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ