Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Η Ένωση Παλαιών Προσκόπων της Βέροιας (ΕΠΠΒ), με 15 καλά προετοιμασμένα φιλακόλουθα στελέχη της, σχεδίασαν και πραγματοποίησαν στις 23-26 Αυγούστου τετραήμερο οδοιπορικό στην χερσόνησο του Αγίου Όρους, επισκεπτόμενοι 6 κυρίαρχες μονές, δύο σκήτες, την πρωτεύουσα Καρυές και τα πέριξ κελιά τους, ιχνηλατώντας και καταγράφοντας την αγιορείτικη παράδοση, τέχνη, μοναστική προσήλωση αλλά και γευσιγνωσία. Η παρουσία τους συνέπεσε με την αγιορείτικη περίοδο της προ του δεκαπενταύγουστου, μεγάλης νηστείας. 

Φορώντας ειδικά κατασκευασμένες αναμνηστικές μαντήλες για την περίσταση, με κεντημένο τον αγιορείτικο σταυρό των πρώτων χρόνων της αγιορείτικης ιστορίας, προσκύνησαν την Παναγία Γοργοϋπήκοο στο ιστορικό Δοχειάρι, συνομίλησαν με τον νέο καθηγούμενο π. Αμφιλόχιο και τον γέροντα Σισώη (εν αρχή ην ο λόγος) και απότισαν φόρο τιμής στον κεκοιμημένο μοναχό Απολλώ, τον μόνο μοναχό ραδιοερασιτέχνη του Αγίου Όρους, εις μνήμη του οποίου ζητήθηκε σε συνεργασία με την Ιερά Επιστασία, να γίνει εκπομπή μηνυμάτων από την ραδιοερασιτεχνική ομάδα της ΕΠΠ Βέροιας, τον Μάιο του 2020, από το κελί του.
Η ιερά μονή Ξενοφώντος και ο Καθηγούμενος της, Γέροντας Αλέξιος, δέχθηκαν την Βεροιώτικη αποστολή με αβραμιαία φιλοξενία και στο ηγουμενείο προσφέρθηκαν αγιορείτικες νηστίσιμες λιχουδιές μαζί με φιλόφρονα λόγια για τον δεσπότη της Βέροιας και φίλο της Μονής. Ο Καθηγούμενος Αλέξιος, διετέλεσε πρόσκοπος στην ύπαιθρο των Σερρών τα παιδικά του χρόνια, ασμένως δέχθηκε την αναμνηστική προσκοπική μαντήλα με τον κεντημένο αγιορείτικο σταυρό και το αναμνηστικό λεύκωμα της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων.
Το Πρωτάτο, το Σεράι (Σκήτη Αγίου Ανδρέα), το κελί του Αγίου Νικολάου Χαλκιά, όπου βρίσκεται κεκοιμημένος ο γέρων μοναχός Ιερόθεος, πρόσκοπος του Ναυπλίου, η νόμιμη ακολουθία της Εσφιγμένου το Κουτλουμούσι (Φοβερά Προστασία) και η ευρύτερη μοναστική πολιτεία των Καρυών, αποτέλεσαν σταθμό επίσκεψης γνωριμίας και διανυκτέρευσης της πεζοπορικής ομάδας. Το ιστορικό βιβλιοπωλείο της Πανσέληνου όπου πέρασαν σπουδαία πρόσωπα της ελληνικής πνευματικής ζωής αποτέλεσε κέντρο ανεφοδιασμού και υποστήριξης της δράσης.
Η Παντοκρατορινή Σκήτη του Προφήτη Ηλία, ο Γέρων Ιωακείμ, ο ιερομόναχος Φιλήμων, πρόσκοπος του Αγίου Δημητρίου (Θεσσαλονίκης), τους υποδέχθηκαν με χαμόγελο και ειλικρινή αγάπη.  Η Σκήτη αποτέλεσε την κύρια βάση εξορμήσεων στην βόρεια πλευρά του Όρους. Μέσα από ιστορικά αιώνια λιθόστρωτα μονοπάτια, οι Πρόσκοποι προσκυνητές έφθασαν πεζοπορώντας στην Μονή Παντοκράτορος με την Παναγία την Γερόντισα, την Μονή Σταυρονικήτα (Αγιος Νικόλαος Στρειδάς) και τη Μονή Ιβήρων, τις παραμονές του αγιορείτικου δεκαπενταύγουστου.
Η έξοδος από το Όρος οδήγησε τους πεζοπόρους παλαιούς Προσκόπους να χαρούν τα γαλανά νερά της Ουρανούπολης και μετά τα ονομαστά τερψιλαρύγγια του χωριού Άγιος Πρόδρομος, όπου και αποφασίστηκε η επόμενη ετήσια κατασκηνωτική συνάντηση της Ένωσης, να γίνει στην Καλλιπεύκη Ολύμπου τον Ιούλιο του 2020. Τέλος φορώντας το αναμνηστικό προσκοπικό μαντήλι τους είπαν για τελευταία φορά την κραυγή της δράσης: «Κάτω από του Άθω την κορφή, της Βεροίας οι παλιοί, περπατούν, ιχνηλατούν, τον Προσκοπισμό τον ζουν».
Στην αποστολή συμμετείχαν ο αρχηγός της Ένωσης Νίκος Ουσουλτζόγλου, ο υπάρχηγος Κώστας Οικονομίδης, τα μέλη Μπάμπης Παπαδόπουλος, Θανάσης Τσολοζίδης, Αρχέλαος Ιακωβίδης, Ιωσήφ Κιοσέογλου, Γιώργος Νικολαΐδης, Αλέξανδρος Δέλλιος, Μιχάλης Αβραμίδης, Γιώργος Κυβεντίδης, Αντώνης Κολυβόπουλος, Ευάγγελος Ουσουλτζόγλου, ο Νίκος Πετούλιας ως νέο μέλος της Ένωσης που έδωσε την Προσκοπική του Υπόσχεση στον εξόχως συμβολικό χώρο της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, και ο Βολιώτης παλαιός Πρόσκοπος Κώστας Αρβανίτης. Τον συντονισμό της δράσης  είχε ο Δημήτρης Τόλιος.
Από την ΕΠΠ Βέροιας

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ