Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Hungarian Ballet & Rajkό Orchestra - Τα κύματα του Δουνάβεως
Τα Βιεννέζικα Βαλς του Johann Strauss  Μαγικές Μελωδίες - Συναρπαστικοί Χοροί

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 20:00 Χώρος Τεχνών Δήμου Βέροιας

Σχετικά με τα “Κύματα του Δουνάβεως”

Τα “Κύματα του Δουνάβεως”, το πιο αντιπροσωπευτικό έργο του Γιόχαν Στράους θεωρείται από τις πιο αναγνωρίσιμες μελωδίες της κλασσικής μουσικής. Δεν είναι τυχαίο που καθιερώθηκε ως ο ανεπίσημος εθνικός ύμνος της Αυστρίας. Μεταδώθηκε μάλιστα ως επίσημος ύμνος της χώρας κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης της Αυστρίας στις 29 Απριλίου 1945, καθώς και στα πρώτα παιχνίδα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 Τα “Κύματα του Δουνάβεως” παραδοσιακά κλείνουν την καθιερωμένη Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης την οποία και παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλον τον κόσμο.
Ακούμε τη μελωδία τους στην “Οδύσσεια του Διαστήματος” τη διάσημη ταινία επιστημονικής φαντασίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.
Τη μουσική την απολαμβάνουν ακόμα και οι επιβάτες των αεροπορικών εσωτερικών γραμμών της Κίνας κατά την προσγείωση των αεροσκαφών.
Πότε άρχισε το ταξίδι του στον κόσμο της μουσικής το έργο “Τα Κύματα του Δουνάβεως” που ο πλήρης τίτλος του είναι “Στον όμορφο γαλάζιο Δούναβη”;  Η σύνθεσή του λοιπόν, γράφτηκε το φθινόπωρο του 1866 από τον αυστριακό συνθέτη Γιόχαν Στράους τον υιό, τον επονομαζόμενο και Βασιλιά των Βαλς.
Ήταν παραγγελία του διευθυντή της Ανδρικής Χορωδίας της Βιέννης, Γιόχαν Χέρμπεκ, που ήθελε ένα νέο έργο, γεμάτο ζωντάνια, για να το παρουσιάσει στις καρναβαλικές εκδηλώσεις της πρωτεύουσας των Αψβούργων, με σκοπό να αναστρέψει το βαρύ κλίμα που επικρατούσε στη Βιέννη από την ήττα του αυστριακού στρατού στον «Πόλεμο των επτά εβδομάδων» με την Πρωσία.
Ο Στράους συνέθεσε τη μουσική και την αφιέρωσε στον ελληνικής καταγωγής μαικήνα των τεχνών και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Χορωδίας, Νικόλαο Δούμπα. Τον τίτλο εμπνεύστηκε από ένα στίχο του ούγγρου ποιητή Καρλ Μπεκ για τον «Δούναβη, τον όμορφο γαλάζιο Δούναβη», που διέσχιζε τη γενέτειρά του Μπάγια και όχι τη Βιέννη. Τους στίχους έγραψε ο αστυνομικός και μέλος της χορωδίας Γιόζεφ Βάιλ. Μάλιστα θεωρήθηκαν ότι δεν ταίριαζαν με την ποιότητα της μουσικής του Στράους και αντικαταστάθηκαν με νέους, που έγραψε το 1890 ο αυστριακός δικηγόρος και συνθέτης Φραντς φον Γκέρνερτ.
Η πρεμιέρα του Γαλάζιου Δούναβη δόθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1867, σε συναυλία της Ανδρικής Χορωδίας της Βιέννης στην αίθουσα Ντιάνα της Βιέννης. Δεν είχε μεγάλη απήχηση, γεγονός που στενοχώρησε τον Στράους. «Ο διάβολος μου πήρε το βαλς, θα ήθελα να γνώριζε επιτυχία» φέρεται να δήλωσε μετά το τέλος της συναυλίας.
Η επιθυμία του εκπληρώθηκε πολύ γρήγορα. Το καλοκαίρι του 1867, το έργο παρουσιάστηκε στην ορχηστρική του εκδοχή στην Παγκόσμια Εμπορική Έκθεση των Παρισίων και αμέσως γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Η ορχηστρική εκδοχή του Γαλάζιου Δούναβη είναι αυτή που επικράτησε τελικά και εκτόξευσε τη δημοτικότητα του μουσικού αυτού έργου στην αιωνιότητα.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ