Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Το CERN και η αναζήτηση της νέας Φυσικής:
ενημερωτική εκδήλωση  στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου CONF12,
το Σάββατο 27-08-2016,  στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Η ΕΛΜΕ Ημαθίας είναι συνδιοργανωτής στην ενημερωτική εκδήλωση αυτή.

Φέτος, στα πλαίσια του 12ου Διεθνούς Συνεδρίου Conference “Quark Confinement and the Hadron Spectrum” (http://indico.cern.ch/event/353906/) το οποίο λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς από την 28η Αυγούστου έως 3η Σεπτεμβρίου οργανώνεται μία εκδήλωση για το κοινό στη Βέροια. Μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την πιο προηγμένη έρευνα αιχμής που γίνεται για την κατανόηση της φύσης και των δυνάμεων που τη διέπουν.

Στο πρωινό μέρος της εκδήλωσης (11:30-14:00) οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν απλά πειράματα φυσικής καθώς και να επεξεργαστούν δεδομένα από το Μεγάλο Αδρονικό Συγκρουστή (LHC) του CERN υπό την καθοδήγηση Ελλήνων και ξένων ερευνητών.

Στο LHC πριν τέσσερα χρόνια ανακαλύφθηκε το μποζόνιο Higgs, μετά από έρευνες πενήντα ετών. Πέρσι το καλοκαίρι, το LHC - μετά από αναβάθμιση δύο ετών - ξεκίνησε να καταγράφει εκ νέου δεδομένα Φυσικής από συγκρούσεις πρωτονίων σε σχεδόν διπλάσια ενέργεια από πριν, με σκοπό τις μελέτες ακριβείας του μποζονίου Higgs, καθώς και την ανακάλυψη νέων σωματιδίων που ίσως παράγονται στις ανεξερεύνητες αυτές ενέργειες. Το κοινό, θα έχει την ευκαιρία και αυτό, να «ανακαλύψει» με την σειρά του το μποζόνιο Higgs χρησιμοποιώντας το λογισμικό HYPATIA (δημιουργία του Παν/μίου Αθηνών), να δει πως το πείραμα ALICE ερευνά για καταστάσεις πλάσματος κουάρκ και γλυονίων - οι οποίες υπήρχαν τις πρώτες στιγμές του Big Bang - και να λύσει τις απορίες του συζητώντας με ερευνητές.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν γενικά την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με τους επιστήμονες, να κάνουν ερωτήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, και να εξερευνήσουν περιγραφικό υλικό, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται αφίσες, βίντεο και ενημερωτικά φυλλάδια.

Μια εκδήλωση που στοχεύει να φτάσει το ευρύτερο κοινό, πιστεύουμε πως πρέπει να συμπεριλαμβάνει μια καλλιτεχνική χροιά. Για το λόγο αυτό, στην απογευματινή εκδήλωση περιλαμβάνεται ένα μουσικό πρόγραμμα, σε δύο μέρη, από τη σοπράνο Καλλιόπη Πέτρου. H Καλλιόπη Πέτρου θα εκτελέσει ένα ποικίλο πρόγραμμα από γνωστά κλασσικά τραγούδια μουσικής δωματίου, και στο τέλος δημοφιλή ελληνικά τραγούδια, συνοδευόμενη στο πιάνο από τον Τομμάζο Ντορίγκο. Η καλλιτέχνης συμμετέχει σε παραγωγές όπερας και οπερέτας στο εξωτερικό και δίνει συναυλίες κλασσικού τραγουδιού και μουσικής δωματίου αλλά και ποιοτικού ελληνικού τραγουδιού κυρίως στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.

Η απογευματινή εκδήλωση (19:00-20:30) περιλαμβάνει δημόσια διάλεξη στα ελληνικά από τον Καθ. Εμμανουήλ Τσεσμελή με τίτλο «Το CERN και η αναζήτηση της νέας φυσικής». Ο καθηγητής Εμμανουήλ Τσεσμελής (http://emmanuel.web.cern.ch/emmanuel/cv.html) είναι υπεύθυνος των Διεθνών Σχέσεων του CERN και Επισκέπτης Καθηγητής της Φυσικής των Στοιχειωδών Σωματιδίων και Επιταχυντών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο καθηγητής Ε. Τσεσμελής έχει ευρεία εμπειρία στην προβολή της φυσικής και δίνει δημόσιες διαλέξεις υψηλής ποιότητας. Στη διάλεξή του θα συζητήσει τις προκλήσεις και τα επιτεύγματα του προγράμματος έρευνας στο CERN, συμπεριλαμβανομένων της ανακάλυψης του Higgs, καθώς και τα μελλοντικά σχέδια του εργαστηρίου.

Πρόγραμμα εκδήλωσης
11:30 - 14:00 Ενημέρωση του κοινού για το CERN, έκθεση πειραμάτων, προβολές στο ισόγειο, τον ημιορόφο και τον 1ο όροφο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας

19:00 - 20:30
19:00 Πρώτο μέρος της Μουσικής Παράστασης
19:15 Διάλεξη από τον Καθ. Ε.Τσεσμελή “Το CERN και η αναζήτηση της νέας Φυσικής”
20:00 Δεύτερο μέρος της Μουσικής Παράστασης

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, Έλλης 8, τηλ. 2331024494, http://www.libver.gr

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ