Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ!
Ομαδική εικαστική έκθεση για τα 90 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου συνθέτη (1925-2015)

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Δευτέρα 18 Απριλίου 2016, ώρα 20:00 ( ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ)

Διάρκεια: 18 Απριλίου - 30 Ιουνίου 2016
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μικρή Άρκτος, Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού 

 Μετά την τεράστια επιτυχία της Ομαδικής Εικαστικής Έκθεσης για τον εορτασμό των 90 χρόνων από την γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, στην Αθήνα, τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη, το ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ στη Βέροια φιλοξενεί την επετειακή αυτή έκθεση που είναι αφιερωμένη στον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη.
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Δευτέρα 18 Απριλίου, στη Βέροια, ημέρα αφιερωμένη στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά. Την έκθεση επιμελείται η Ίρις Κρητικού.
Στα εγκαίνια συμμετέχουν και θα ερμηνεύσουν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη η Χορωδία του ΩΔΕΙΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΣ Βέροιας και οι μουσικοί Κώστας και Μαρία Γεωργίου.

Στην ομαδική εικαστική έκθεση, τοπία της ζωής και της έμπνευσης, απόπειρες προσωπογραφίας-πορτρέτου του ιδίου, σκηνές από την Ελλάδα του 1960-70 και της ταραχώδους πολιτικής και κοινωνικής καθημερινότητας, έμπνευση από συγκεκριμένο τραγούδι ή εικονογράφηση συγκεκριμένων στίχων που θα επιλεγούν από τους καλλιτέχνες, αλλά και συνεργασίες του καλλιτέχνη για το θέατρο, δημιουργούν και προβάλλουν ένα ικανό πλέγμα εικόνων που «σκιαγραφούν» την προσωπικότητα του καλλιτέχνη.

Τα έργα συγκίνησαν βαθιά τον κορυφαίο Έλληνα δημιουργό, ο οποίος έστειλε την παρακάτω ανοικτή επιστολή προς τους καλλιτέχνες:

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Με τα έργα σας μου προσφέρατε μεγάλη χαρά και βαθειά συγκίνηση και σας ευχαριστώ.
Από την κορυφή των 90 χρόνων της ζωής μου είναι φυσικό να παρακολουθώ με αυξημένη ευαισθησία την απήχηση του έργου μου στις καινούριες γενιές, στα νέα παιδιά, Έλληνες και ξένους, προ παντός όμως στους νέους και στις νέες της Ελλάδας, στους οποίους αφιέρωσα το μουσικό μου έργο, τις προσπάθειες και τους αγώνες μου, κοινωνικούς και πατριωτικούς.
Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να παραδεχθεί κάποιον ομότεχνό του, δεδομένου ότι ο ίδιος έχει μέσα του τον δικό του αισθητικό δρόμο, που βασίζεται στις δικές του αισθητικές και άλλες αξίες. Κάτι εντελώς φυσικό κατά τη γνώμη μου, μιας και το «εγώ» στην Τέχνη είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός προσωπικού έργου, δηλαδή ενός έργου που να έχει την προσωπική σφραγίδα εκείνου που το δημιούργησε..
Γι' αυτόν το λόγο, το γεγονός ότι όχι μόνο αγαπήσατε αλλά και εμπνευστήκατε από το δικό μου έργο και τη δική μου προσφορά, θεωρώ ότι αποτελεί μια πράξη τιμής και αγάπης ανεκτίμητης αξίας. Και να είστε βέβαιοι, ότι η έκθεση αυτή για μένα, σ' αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, αποτελεί ένα ψυχικό νέκταρ, που βοηθά να στέκομαι όρθιος και δημιουργικός, στο μέτρο που μου επιτρέπουν οι κουρασμένες αντοχές μου.
Ευχαριστώ τον ΙΑΝΟ και ιδιαίτερα τον Νίκο Καρατζά για την πραγματοποίηση της έκθεσης αυτής και εύχομαι σε όλους εσάς αλλά και ... σε μένα Καλή Επιτυχία!
Αθήνα, 9.6.2015
Μίκης Θεοδωράκης

Στην έκθεση συμμετέχουν: Γιάννης Βούρος, Μάριος Βουτσινάς, Όλγα Γουλανδρή, Γιάννης Δέδες, Φραγκίσκος Δουκάκης, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Αλεξάνδρα Ισακίδη, Μηνάς Καμπιτάκης, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Νικόλας Κληρονόμος, Βασιλική Κολιπέτσα, Εύα Κουτσούκου, Ανδρέας Μαράτος, Ελεάννα Μαρτίνου, Μηνάς Μαυρικάκης, Τίμος Μπατινάκης, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Γεωργία Μπλιάτσου, Κωνσταντίνος Παλιάν, Γεύσω Παπαδάκη, Βασίλης Πέρρος, Μαρίνα Στελλάτου, Κατερίνα Τσεμπελή, Φωτεινή Χαμιδιελή, Πάβλος Χαμπίδης, Αθηνά Χατζή, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος

Σας περιμένουμε!

 ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ
Θεσσαλονίκης 67- Βέροια, τηλ. 6972440721,
e-mail: ekkokkistirioideon@gmail.com
www.ianos.gr, fb: Εκκοκκιστηριο ΙΔΕΩΝ
Ώρες λειτουργίας: Δευ - Παρ: 10:00 - 13:00 και 18:00 – 21:00, Σαβ: 10:00-20:00
IANOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ - ΑΘΗΝΑ
ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ - ΒΕΡΟΙΑ

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ