Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

  • 10:41 π.μ.
  • Unknown
Η Ελληνική πρωτοτυπία πλέον καταργήθηκε με το Πολυνομοσχέδιο. Τέλος λοιπόν και ο θεσμός των περίπτερων στην Ελλάδα. Κάθε περιπτερούχος που βγαίνει στην σύνταξη θα κλείνει και την επιχείρηση.
Σε ανεργία χιλιάδες περιπτερούχους μαζί με τις οικογένειές τους, αφού με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, τα περίπτερα καταργούνται.
Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο ανάπτυξης για τις διατάξεις των περιπτέρων που αφορούν τις μισθώσεις, η οποία είναι πλέον νόμος (μέσω της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου), η άδεια δεν θα μπορεί να μεταβιβαστεί μετά τον θάνατό του κατόχου, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να κλείνει οριστικά!
Αγωνία για το μέλλον εκφράζουν οι περίπου 12.000 περιπτεριούχοι και οι οικογένειές τους, σε όλη τη χώρα, καθώς με το πολυνομοσχέδιο πέφτει η ''αυλαία'' στον ιστορικό θεσμό των περιπτέρων στην Ελλάδα ! Κάθε περιπτερούχος που βγαίνει στην σύνταξη θα κλείνει και την επιχείρηση. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τις μισθώσεις προβλέπουν ότι η άδεια περιπτέρου δεν θα μπορεί να μεταβιβαστεί μετά τον θάνατό του κατόχου, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να κλείνει οριστικά!
Πριν από 101 χρόνια, όταν πρωτοεμφανίστηκε ως θεσμός, το περίπτερο ήταν ένα μικρό, πρόχειρα κατασκευασμένο, ξύλινο κουβούκλιο με ελάχιστα προϊόντα όπως εφημερίδες και χύμα τσιγάρα.
Οι λόγοι που δημιουργήθηκε ήταν τρείς:
 Για την αποκατάσταση των αναπήρων και των τραυματιών των Βαλκανικών πολέμων. Στη συνέχεια νέες νομοθετικές διατάξεις διεύρυναν τις κατηγορίες των δικαιούχων, συμπεριλαμβάνοντας πολύτεκνους και τα άτομα με αναπηρία.
 Για να μπορέσει το κράτος να ελέγξει το καπνικό εμπόριο. Μέχρι τότε διεξαγόταν από πλανόδιους μικροπωλητές και ελάχιστα καπνοπωλεία με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα. Δίνοντας στα περίπτερα το αποκλειστικό δικαίωμα πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων, δημιούργησε ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό που του απέδωσε, με ελάχιστο κόστος, πολύ υψηλά έσοδα
 Η εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών.
Στην Αθήνα το πρώτο περίπτερο στήθηκε στην Πανεπιστημίου το φθινόπωρο του 1911. Ήταν εκείνο που ''κατάπιε'' ο μετροπόντικας τον Οκτώβριο του 1997. Με το ξέσπασμα της κρίσης έως σήμερα εκτιμάται ότι μόνο στο κέντρο της Αθήνας έχουν βάλει λουκέτο 500 περίπτερα, ενώ ο Δήμος Αθηναίων ετοιμάζεται να κατεδαφίσει άλλα 300, τα οποία είναι κλειστά.

πηγή :http://www.omorfigeitonia.gr

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ