Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

O Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τοποθετήθηκε στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Νομοσχεδίου «Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης και άλλες διατάξεις».
Το βίντεο της ομιλίας:  https://www.youtube.com/watch?v=ysLHxxgYCtg
Αναλυτικά η ομιλία:

Όποιος πιστεύει πραγματικά στην αναγκαιότητα ενός σαφούς, ισχυρού και λειτουργικού θεσμικού πλαισίου για τον καθορισμό του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, που θα διασφαλίζει τη νομιμότητα, την διαφάνεια και την πολυφωνία, δε μπορεί να είναι ικανοποιημένος ούτε με την μέχρι σήμερα κατάσταση αλλά ούτε και με το νομοθέτημα που συζητούμε σήμερα. Όποιος έχει ταχθεί δημόσια και κατηγορηματικά υπέρ του οριστικού τέλους της πολυετούς άναρχης χρήσης των συχνοτήτων και της υπεύθυνης μετάβασης της χώρας μας στην ψηφιακή εποχή δεν μπορεί παρά να έχει σοβαρές επιφυλάξεις και για το νομοσχέδιο αυτό.
Η Δημοκρατική Αριστερά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν τοποθετηθεί υπέρ της δημιουργίας ενός νέου πλαισίου που διασφαλίζει την νομιμότητα και την διαφάνεια στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Με σεβασμό των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και των κανονισμών και με προσαρμογή στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις.
Το ζήτημα όμως είναι αν αυτό το νομοσχέδιο αναδεικνύει αυτούς τους αναγκαίους κανόνες με βάση και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Το θέμα είναι κατά πόσο το νομοσχέδιο αυτό πληροί αυτές τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρχουν κανόνες διαφάνειας ή θα δημιουργήσει νέα προβλήματα. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ξεκάθαρες διαφανείς διαδικασίες από εδώ και στο εξής.
Προσπερνώντας το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο της συζήτησης ενός τόσο κρίσιμου νομοσχεδίου -που άλλοτε βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε-, αλλά και τη μη ουσιαστική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της δημόσιας διαβούλευσης, η Κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση ένα νομοθέτημα που  ορίζει τη διαδικασία αδειοδότησης χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις, που να διασφαλίζουν την πολυπόθητη διαφάνεια και την πολυμέρεια. Χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η διαρκής μεταβολή του οπτικοακουστικού τοπίου των Μέσων Επικοινωνίας και η πραγματικότητα της αγοράς, το νομοσχέδιο -με μια αναχρονιστική λογική- προβλέπει μόνο την αδειοδότηση παροχών γραμμικών οπτικοακουστικών υπηρεσιών, επαναλαμβάνοντας διατάξεις, που ρύθμιζαν την αναλογική τηλεόραση και το ραδιόφωνο την δεκαετία του ‘90. Είναι λοιπόν περισσότερο από αναγκαία η προσαρμογή των διατάξεων στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως αναφέρει η ίδια η έκθεση της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
 Ως Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και νέος βουλευτής, θα ήθελα να επισημάνω το εξής: Δεν συμφωνώ με το πλαίσιο έλλειψης ουσιαστικών κανόνων και τάξης στον χώρο που υπάρχει έως σήμερα. Αλλά με ενδιαφέρει κυρίως τι κάνουμε από εδώ και στο εξής: Με ενδιαφέρει αν μπαίνουν κανόνες διαφάνειας. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να απαντά συνεχώς με όρους παρελθόντος. Ρωτάμε γιατί δεν κάνετε διάλογο; Απαντάτε μα και παλιά δεν γινόταν. Γιατί δεν κάνετε διαβούλευση; Η ίδια απάντηση. Γιατί δεν προχωρείτε σε νέο πλαίσιο διαφανές και με σημαντικό ρόλο των ανεξάρτητων αρχών. Μα οι ανεξάρτητες αρχές και παλιά…. Δεν προχωράμε μπροστά έτσι. Εμένα με ενδιαφέρει τι γίνεται από εδώ και στο εξής: Δεν μπορεί να νομοθετείτε πρόχειρα αποσπασματικά, χωρίς σεβασμό των ανεξάρτητων αρχών και με τρόπο που επιτρέπει την αδιαφάνεια και να απαντάτε συνεχώς με όρους παρελθόντος. Δεν οδηγεί πουθενά αυτό.
Πώς ακριβώς θα διασφαλίσετε την διαφάνεια, την οποία εξαιρετικά συχνά επικαλείστε; Διότι η ανάθεση υπερεξουσιών στον εκάστοτε αρμόδιο Υπουργό, όπως ο αριθμός των δημοπρατούμενων αδειών, η τιμή εκκίνησης ανά κατηγορία αδειών αλλά και το ύψος του ελάχιστου καταβεβλημένου κεφαλαίου, συνηγορεί για το αντίθετο. Και τελικά, με ποιο τρόπο επιχειρεί η Κυβέρνηση να βάλει τάξη στα ΜΜΕ; Φέρνοντας την ενημέρωση στα μέτρα της;
Τα ζητήματα αυτά πρέπει να καθορίζονται με δεσμευτική γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ώστε να μην υφίσταται η δυνατότητα αυθαιρεσίας του εκάστοτε Υπουργού.  Αυτή είναι η πρόταση μας.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει διατυπώσει την αντίθεσή της σε διατάξεις που θεωρεί άδικες, όπως αυτές που υπονομεύουν τη συμβολή των περιφερειακών σταθμών στην ενημέρωση, την ψυχαγωγία και την τοπική ανάπτυξη ή δεν διασφαλίζουν την προστασία του κύρους των Ανεξάρτητων Αρχών από τη δυνατότητα αυθαίρετων παρεμβάσεων. Γιατί άραγε ακόμη και η ένωση ενημερωτικών τηλεοράσεων ελληνικής περιφέρειας, οι μικροί περιφερειακοί σταθμοί είναι απέναντι στο νέο καθεστώς που δημιουργείτε και τονίζουν ότι όχι μόνο διάλογος δεν έγινε αλλά ούτε ενημέρωση δεν είχαν;
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δήλωσε την πρόθεση της να στηρίξει επί της αρχής το νομοσχέδιο, εφόσον όμως με σαφήνεια γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, οι οποίες θα πείθουν για την ειλικρίνεια των προθέσεών σας. Ζητήσαμε συγκεκριμένες αλλαγές που αφορούν:
1. Την προσαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου στο πλαίσιο που θέτει η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή- το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης- ώστε να μην υφίσταται η δυνατότητα αυθαιρεσίας του εκάστοτε Υπουργού, για τον καθορισμό των αδειών.
2. Την προσαρμογή των διατάξεων στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις
3. Την προστασία του κύρους των ανεξάρτητων αρχών από τη δυνατότητα αυθαίρετων παρεμβάσεων.
Σας καλέσαμε και σας καλούμε να αποδείξετε την ειλικρίνεια των προθέσεών σας. Μέχρι τώρα δεν το έχετε κάνει. Αν αυτές οι ουσιαστικά αυτονόητες αλλαγές, για όποιον πραγματικά πιστεύει ότι πρέπει να μπει τάξη στα ΜΜΕ, δεν γίνουν αποδεκτές, γίνεται σαφές ότι η πραγματική σας πρόθεση δεν είναι να υπάρχουν κανόνες διαφάνειας.
Εμείς έτσι αντιλαμβανόμαστε την αντιπολίτευση, όχι στείρα αλλά προγραμματική και εποικοδομητική. Με προτάσεις.
Προχωρήστε έστω και τώρα σε αυτές τις απαραίτητες αλλαγές και εμείς θα στηρίξουμε το νέο πλαίσιο.
Σε αντίθετη περίπτωση μην ψάχνετε συνενόχους σε ένα νέο αναχρονιστικό πλαίσιο που θα επιτρέπει μάλιστα και την αδιαφάνεια.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ