Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

  • 11:40 π.μ.
  • Unknown
Εκμεταλλευτείτε τη Καθαρά Δευτέρα και (γιατί όχι;) όλη την περίοδο της Σαρακοστής για να αποτοξινωθείτε!
Τα νηστίσιμα έχουν υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσια σε υδατάνθρακες που αποτελούν τη βάση μιας ισορροπημένης διατροφής, πρωτεΐνες (όσπρια, θαλασσινά) και λιπαρά φυτικής προέλευσης, τα οποία είναι πιο ευεργετικά για την υγεία μας σε σύγκριση με τα κορεσμένα (ζωικά) λιπαρά.
Η νηστεία συμβάλλει:
· Στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος 
· Στην μείωση των επίπεδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα 
· Στην μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα 
· Στη μείωση εκδήλωσης καρκίνων του παχέος εντέρου 
 
Βέβαια τα εδέσματα τόσο της Καθαράς Δευτέρας όσο και της Σαρακοστής είναι τροφές όχι μόνο υψηλής θρεπτικής αλλά και θερμιδικής αξίας, γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αν θέλουμε να αποφύγουμε τις διατροφικές παγίδες των ημερών και να μην αυξήσουμε το σωματικό μας βάρος.
 
«Μυστικά» για μειώσετε τις θερμίδες των νηστίσιμων φαγητών:
 
-Επιλέξτε τα θαλασσινά να είναι ψητά ή αχνιστά και όχι τηγανητά ή με πολλές σάλτσες.
-Προσοχή στην ποσότητα της ταραμοσαλάτας και ειδικά τα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση, αφού ο ταραμάς περιέχει πολύ αλάτι. Μία με δύο κουταλιές ταραμά στο τραπέζι είναι αρκετό.
-Οι ελιές ας είναι ως πέντε. Ας αναλογιστούμε πως πέντε ελιές θερμιδικά ισοδυναμούν με ένα κουταλάκι γλυκού ελαιόλαδο.
-Η κατανάλωση χαλβά ας περιοριστεί σε ένα με δύο κομμάτια στο μέγεθος σπιρτόκουτου.
-Προσοχή στη λαγάνα, 2-3 φέτες το πολύ μέσα στην ημέρα μας είναι αρκετές.
-Το κρασί, το ούζο και γενικά τα αλκοολούχα ποτά που συνοδεύουν το σαρακοστιανό τραπέζι είναι καλό να μη ξεπερνάει τα 1-2 ποτήρια. 
-Το τουρσί, όπως και ο ταραμάς, περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού. Καλό είναι να καταναλώνεται σε περιορισμένη ποσότητα και με προσοχή ειδικά από άτομα που έχουν υπέρταση.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :



ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ