Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Αλλάζει θεαματικά η ρύθμισή των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, για να χωρέσει περισσότερους μικρομεσαίους.
Ωστόσο, για να μπουν στη ρύθμιση για τα χρέη στις τράπεζες, προϋπόθεση θα είναι να υπαχθούν και στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις στην εφορία.
Το κίνητρο θα είναι διπλό: και «κούρεμα» χρεών στην τράπεζα θα κάνουν, και θα γλιτώσουν και άλλο 20% από τις προσαυξήσεις στα χρέη τους στην εφορία ενώ, όπως σχεδιάζουν να κάνουν οι τράπεζες, θα μπορεί να παίρνει και επιπλέον χαμηλότοκο δάνειο για να εξοφλήσει ολοσχερώς το δημόσιο και να πετύχει έκπτωση 100% στις προσαυξήσεις.
Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής, σε τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, «ανοίγει» το παιχνίδι της ρύθμισης δανείων για περισσότερους:

1. Δεν τίθεται πλαφόν στο συνολικό χρέος που έχει ο μικρός επιχειρηματίας για να μπει στην ρύθμιση.
Με βάση το αρχικό σχέδιο, για να μπει ο οφειλέτης στην ρύθμιση, θα έπρεπε να έχει συνολικό χρέος έως 500.000 ευρώ.

2.Πλαφόν μπαίνει τώρα στο «κούρεμα» του δανείου (κεφάλαιο και τόκοι), ώστε να επωφεληθούν περισσότεροι (στη λογική «λιγότερα σε περισσότερους»).
Πλέον θα προβλέπεται όριο για διαγραφές έως 500.000 ευρώ, από κεφάλαιο και τόκους, για όσους έχουν οφειλή σε καθυστέρηση έως 3 μίνες και χρωστούν σε μία ή περισσότερες τράπεζες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα πρέπει να μην έχουν κάνει αίτηση για να μπουν στο νόμο Κατσελη και ο τζίρος τους να μην ξεπερνά τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Τους «σπρώχνουν» στις 100 δόσεις

Με τις αλλαγές, επιχειρείται να μην επιλέξουν οι επιχειρήσεις να εξοφλήσουν το χρέος τους στην τράπεζα, αμελώντας το δημόσιο. Αντιθέτως, θα απαιτείται να έχουν κάνει πρώτα ρύθμιση στην εφορία.
Η ελάφρυνση που θα δουν στα χρέη τους από τις τράπεζες, θα καταλήγει εν τέλει στο να καταβάλουν οι επιχειρήσεις το κεφάλαιο που κέρδισαν στο δημόσιο!

Ειδικότερα:

Α. Για τους μικρούς επιχειρηματίες: η ρύθμιση θα είναι οριζόντια.
Οι τράπεζες θα κρίνουν την βιωσιμότητα της επιχείρησης. Πριν πάει στην τράπεζα για ρύθμιση ο οφειλέτης θα πρέπει όμως να έχει ενταχθεί στην ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Θα πετυχαίνει μάλιστα επιπλέον «κούρεμα» 20% σε προσαυξήσεις και πρόστιμα, εν σχέση με το «πακέτο» ρύθμισης χρεών στην εφορία που επιλέγουν.
Για παράδειγμα, αν επιλέξουν ρύθμιση στην εφορία με 72 δόσεις με απαλλαγή 30% , θα έχουν και 20% μεγαλύτερη έκπτωση στις προσαυξήσεις.

Μπορούν όμως να πετύχουν ακόμη και πλήρη διαγραφή στις προσαυξήσεις. Πώς;
Οι τράπεζες ετοιμάζονται να προσφέρουν και επιπλέον δάνεια, που θα βοηθούν τον επιχειρηματία να αποπληρώσει εφάπαξ τις όφειλες τους προς το Δημόσιο με απαλλαγή 100% από τις προσαυξήσεις.

Β. Για τις μεγάλες εταιρείες: για όσες χρωστούν πάνω από 1 εκατ ευρω και «δεν τους πιάνει» η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του υπουργείου Οικονομικών, θα δοθεί εξατομικευμένη λύση για την κάθε επιχείρηση ξεχωριστά.

Αυτές οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν αίτηση στο δικαστήριο εως τις 30 Ιουνίου 2016, αφού πρώτα θα έχουν εξασφαλίσει την έγκριση του 50,1% των πιστωτών.
Εκεί απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του Δημοσίου.

Για αυτές θα προβλέπονται 100 δοσεις μαζι με κούρεμα 40% στις προσαυξήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τις αλλαγές, δεν απαιτείται να χρωστά ο δανειολήπτης και στο δημόσιο ή και στα ασφαλιστικά ταμεία ταυτόχρονα, αλλά μπορεί να μπει στη ρύθμιση και αν χρωστά μόνον στην τράπεζα.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ