Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

  • 9:17 π.μ.
  • Unknown


Tο Γιαννακοχώρι είναι ένα χωριό της περιοχής της Νάουσας, όπου ο Γιάννης Μπουτάρης αγόρασε το 1968 μια έκταση 500 στρεμμάτων. Οι πρώτες φυτεύσεις Ξινόμαυρου που έγιναν εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 1970, σήμαναν την αναβίωση του αμπελώνα της περιοχής. Δύο δεκαετίες αργότερα, ο τόπος αυτός έδωσε το όνομά του σε ένα χαρμάνι που για την εποχή του ήταν πρωτοποριακό.
Οι πρώτες φιάλες βγήκαν στην αγορά το 1995 ως «Κτήμα Μπουτάρη στο Γιαννακοχώρι» και περιείχαν ένα κρασί από 70% Ξινόμαυρο και 30% Merlot. Με αυτό ο Γιάννης Μπουτάρης ήθελε να διαπιστώσει αν μια διεθνής ποικιλία μπορεί να βοηθήσει το Ξινόμαυρο να αναδείξει τις δυνατότητές του και να το κάνει πιο προσιτό.

Πλέον, μετά από δύο δεκαετίες, αυτό που τότε ήταν καινοτομία, τώρα θεωρείται ένα από τα πιο κλασικά ελληνικά κρασιά. Μέσα σε αυτό το διάστημα, το Γιανακοχώρι έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς και έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Κυρίως όμως δεν έπαψε ποτέ να είναι ένα από τα πιο αγαπημένα κρασιά του Κτήματος Κυρ-Γιάννη.

Το 2011 έδωσε Ξινόμαυρα ώριμα, ισορροπημένα και με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Αυτή η εξαιρετική σοδειά, η εικοστή για το Γιανακοχώρι, θα ονομάζεται Last Vintage. Με αυτήν ολοκληρώνεται η πορεία ενός κρασιού και ταυτόχρονα σηματοδοτείται η αρχή μιας νέας εποχής. Ίσως στην καλύτερη στιγμή του, το Γιανακοχώρι βρίσκει τη θέση του στο κέντρο της ιστορίας του Κτήματος Κυρ-Γιάννη, καινοτομεί, και αλλάζοντας παραμένει κλασικό. Από την επόμενη σοδειά, με φρέσκια εμφάνιση, το ίδιο χαρμάνι θα επιστρέψει ως «Κτήμα Κυρ-Γιάννη», έτοιμο να δημιουργήσει νέες γενιές φίλων του Ξινόμαυρου εντός και εκτός συνόρων.
  
Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη ιδρύθηκε το 1997 από το Γιάννη Μπουτάρη. Στους αμπελώνες του, στη Νάουσα και το Αμύνταιο, έμφαση δίνεται στις γηγενείς ποικιλίες και κυρίως στο ευγενές Ξινόμαυρο. Σήμερα η ομάδα του Κτήματος, υπό την καθοδήγηση του Στέλλιου Μπουτάρη, εργάζεται με βάση την καινοτομία, το σεβασμό στην παράδοση και την εξειδικευμένη γνώση για το κρασί, από το αμπέλι ως τον τελικό καταναλωτή. 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ