Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Συνελήφθησαν τρία (3) μέλη του κυκλώματος, ενώ διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο ακόμη ατόμων

Οι δράστες με τη χρήση των πλαστών πιστωτικών καρτών προέβαιναν σε αγορές καταναλωτικών ειδών και υπηρεσιών από επιχειρήσεις των Νομών Θεσσαλονίκης και Κιλκίς

Πραγματοποίησαν εκατοντάδες απατηλές συναλλαγές, προσπορίζοντας παράνομο οικονομικό όφελος δεκάδων χιλιάδων ευρώ και διάγοντας πολυτελή βίο


Ολοκληρώθηκε ευρεία αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για την εξάρθρωση πενταμελούς εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιούταν στη δημιουργία εκατοντάδων πλαστών πιστωτικών καρτών και με τη χρήση αυτών στη συνακόλουθη αγορά καταναλωτικών ειδών και υπηρεσιών από επιχειρήσεις των Νομών Θεσσαλονίκης και Κιλκίς
Εκτιμάται ότι η παράνομη δράση της συμμορίας, απέφερε στα μέλη της παράνομα έσοδα που υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών, συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω στη Θεσσαλονίκη, ο 25χρονος υπήκοος Σουηδίας –«εγκέφαλος» του κυκλώματος και ένας 55χρονος ημεδαπός, ενώ ένα τρίτο 44χρονο μέλος του κυκλώματος εντοπίστηκε και συνελήφθη στην πόλη της Καρδίτσας.
Σε βάρος των εμπλεκομένων, αλλά και δύο ακόμη αλλοδαπών συνεργών τους,  σχηματίσθηκε δικογραφία με τις κατά περίπτωση κατηγορίες της «Εγκληματικής οργάνωσης», «Απάτης κακουργηματικής μορφής», «Πλαστογραφία κακουργηματικής μορφής» και παράβασης του Νόμου «Περί προσωπικών δεδομένων».
Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο των εντατικών ερευνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για την έκνομη δραστηριότητα της εγκληματικής ομάδας. Μεταξύ άλλων, :
  • Διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών
  • Διευκρινίστηκαν οι ρόλοι των εμπλεκομένων
  • Εξακριβώθηκε ο τρόπος – μέθοδος δράσης τους ( modus operandi).
  • Προσδιορίστηκε ο αριθμός των παράνομων συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν
  • Προσδιορίστηκε το ύψος του παράνομου περιουσιακού οφέλους  
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 25χρονος  ιθύνων νους, ενώ βρισκόταν στη χώρα καταγωγής του (Σουηδία), εκμεταλλευόμενος τις άριστες γνώσεις που διέθετε στον τομέα της τεχνολογίας υπολογιστών και συμμετέχοντας σε διαδικτυακές συζητήσεις (Underground Forums), εντόπισε ιστοσελίδες που διέθεταν προς πώληση αριθμούς πιστωτικών καρτών που είχαν κλαπεί διαδικτυακά από τους νόμιμους κατόχους. Χρησιμοποιώντας εικονικά διαδικτυακά νομίσματα (bitcoins), ο δράστης αγόρασε τουλάχιστον (1.085) τέτοιους αριθμούς.

Ακολούθως, αφού προμηθεύτηκε κατάλληλο εξοπλισμό και λογισμικό, δημιούργησε πλαστές πιστωτικές κάρτες-«κλώνους», οι οποίες:
  • έφεραν εκτυπωμένα λογότυπα πιστωτικών ιδρυμάτων, εγχώριων και μη,
  • έφεραν ως στοιχεία κατόχων τα ονόματα των τριών συλληφθέντων
  • έφεραν στο σώμα τους  αριθμούς, που ήταν διαφορετικοί από αυτούς που ήταν αποθηκευμένοι στο μαγνητικό τους μέσο και μεταβάλλονταν κάθε φορά που οι αριθμοί αυτοί μπλοκάρονταν από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Καταρτίζοντας λοιπόν κάρτες-κλώνους, τον Σεπτέμβριο του 2013, τα τρία αλλοδαπά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, επισκέφθηκαν εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποίησαν τουλάχιστον (26) παράνομες συναλλαγές, ενώ παράλληλα διήγαγαν πολυτελή βίο σε ξενοδοχεία της πόλης.

Επίσης, διεύρυναν το δίκτυο της εγκληματικής οργάνωσης εντάσσοντας ως μέλη, τους δύο ημεδαπούς συλληφθέντες.

Το Δεκέμβριο του ιδίου έτους, ο 25χρονος εγκέφαλος, επανήλθε στην Ελλάδα, όπου με τους δύο ημεδαπούς συνεργούς του, για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, πραγματοποίησε δεκάδες απατηλές συναλλαγές με εμπορικές επιχειρήσεις των Νομών Θεσσαλονίκης και Κιλκίς.

Εκτιμάται ότι, τα μέλη της οργάνωσης πραγματοποίησαν τουλάχιστον (212) συναλλαγές, προσπόρισαν αγαθά και υπηρεσίες, η χρηματική αξία των οποίων υπερβαίνει τις 33.000 ευρώ και προκάλεσαν εκτεταμένη οικονομική ζημία στις εκδούσες των πιστωτικών καρτών εταιρείες.

Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών, βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων:
·  Τρεις (4) πλαστές πιστωτικές κάρτες,
·  Ένας (1) αναγνώστης-εγγραφέας πιστωτικών καρτών ,
·  Μία (1) τηλεόραση και άλλα καταναλωτικά αγαθά, τα οποία προμηθεύτηκε με τη χρήση των καρτών
·  Δύο (3) ταμπλέτες (Tablet PCs) και ένας φορητός Η/Υ, μέσω των οποίων πραγματοποιούνταν οι εγγραφές των αριθμών των πιστωτικών καρτών στα σώματα αυτών.
·  Πλήθος αποδείξεων, που σχετίζονται με αγορές με τη χρήση των ως άνω πλαστών πιστωτικών καρτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο 25χρονος αλλοδαπός, έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις Αρχές της Χώρας του για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για την πλήρη διαλεύκανση της εγκληματικής τους δράσης.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ