Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 / 07:00 μμ. - ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

Η Αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου Βέροιας   και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων νομού Ημαθίας παρουσιάζουν το βιβλίο "Η Αφήγηση Ενός Μαχητή" του Ιωάννη Γκιώνη (εκδόσεις Historical Quest) το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 7:00 μμ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Ο Αλέκος Χατζηκώστας δημοσιογράφος-συγγραφέας, ο ιστορικός Γιάννης Χρονόπουλος, εκδότης του βιβλίου, καθώς και ο συγγραφέας του βιβλίου Ιωάννης Γκιώνης. Το συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η φιλόλογος, μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Ημαθίας Βαρβάρα Σαράντη.
Λίγα λόγια για το περιεχόμενο του βιβλίου
Ένας από τους ανώνυμους μαχητές των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13 ήταν ο Ευθύμιος Κατσιάπης από την Αρκαδία, το ημερολόγιο του οποίου δημοσιεύεται στο βιβλίο αυτό. Ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών αγωνιστών του ’21, κατέγραψε με συνταρακτική απλότητα και εντιμότητα στο ημερολόγιο του όσα βίωσε στους Βαλκανικούς Πολέμους. Συμμετείχε σε όλες τις μεγάλες μάχες, στα Γιαννιτσά, στο Μπιζάνι, στο Κιλκίς. Υπήρξε μέλος του τιμητικού αγήματος στην κηδεία του δολοφονημένου βασιλιά Γεωργίου Α΄. Υπέφερε από τις κακουχίες, το αφόρητο κρύο, την έλλειψη εφοδίων. Υπέμεινε καρτερικά τη φρίκη του θανάτου και τα γογγητά των τραυματιών, όλα μοιραία επακόλουθα του πολέμου. Ήταν ένας από τους πολλούς ανώνυμους ήρωες των Βαλκανικών Πολέμων, που όπως όλοι οι αληθινοί ήρωες, υπερέβαλλαν εαυτόν, δάμασαν τον φόβο τους και πολέμησαν για τα ιδανικά τους.
Όμως η ιστορία δεν είναι μόνο ένα άθροισμα ηρωικών πράξεων στα πεδία μαχών ή σπουδαίων πράξεων μεγάλων ηγετών. Ο Ευθύμιος Κατσιάπης και οι συμπολεμιστές του ήταν ήρωες στην καθημερινότητά τους. Μετά τον πόλεμο, επέστρεψαν στα χωράφια, στα γραφεία, στα σχολειά, στον καθημερινό μόχθο, αγωνιζόμενοι για ένα καλύτερο αύριο, με όπλα τους όχι το τουφέκι, τη λόγχη και το κανόνι, αλλά το αλέτρι, την τσάπα και την πένα.
Οι Εκδόσεις Historical Quest και οι συγγραφείς, θέλοντας να τιμήσουν την προσφορά αυτών των άδολων αγωνιστών και τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Ηπείρου, ανασύρουν από την αχλή του χρόνου το ημερολόγιο του Ευθύμιου Κατσιάπη και δίνουν ξανά ζωή στις σημειώσεις του και φωνή στις σκέψεις και στις εμπειρίες του. Το ημερολόγιο συνοδεύεται από τους εξαιρετικούς σχολιασμούς και επισημάνσεις του φιλολόγου Ιωάννη Γκιώνη.
Επίσης περιλαμβάνεται μία λεπτομερή καταγραφή των σημαντικότερων διπλωματικών, πολιτικών και στρατιωτικών γεγονότων των Βαλκανικών Πολέμων 1912 - 1913, καθώς και των συσχετισμών δυνάμεων και απωλειών από τον ιστορικό ερευνητή Διονύσιο Γκιώνη, χρήσιμο σημείο αναφοράς για όποιον θέλει να μελετήσει αυτή την πολυκύμαντη περίοδο της ελληνικής ιστορίας. Το βιβλίο εμπλουτίζεται με πολυάριθμο φωτογραφικό υλικό, άγνωστο στο ευρύ αναγνωστικό κοινό, που αποτυπώνει τη δραματικότητα εκείνων των πραγματικά ιστορικών στιγμών.

Βιβλίο Βαλκανικών Πολέμων-cover.jpg

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ