Σάββατο 19 Μαΐου 2012


  Αφιερώνεται στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων, που αφανίστηκαν   βίαια, βάρβαρα,  βάναυσα από το Τουρκικό Κράτος, στην καταστροφή του Ελληνισμού της Ανατολής.

Αντί προλόγου:
Η πορεία του Ελληνισμού της Ανατολής  συγκροτεί μια σπουδαία αλλά και τραγική πτυχή της νεοελληνικής ιστορίας.  Ακριβώς γι’ αυτό,  η  εβδομηντάχρονη παντελής  έλλειψη ενδιαφέροντος του Ελληνικού Κράτους, που οφείλει να ανήκει οριστικά στο παρελθόν, μας άφησε ιστορικά «αδικαίωτους» Πόντιους, Θράκες, Μικρασιάτες, όλους τους Έλληνες.  Γιατί η ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής, οδηγεί στην αποκάλυψη μιας μοναδικής  πορείας του ελληνικού κόσμου, ο οποίος, ακολουθώντας το μοναχικό  του δρόμο, δημιούργησε το δικό του ελληνικό πολιτισμό, μέρος της θαυμαστής και ανθρωποκεντρικής πολυμορφίας του ελληνικού κόσμου.
Η διεθνής αναγνώριση της  γενοκτονίας και του δράματος του ξεριζωμού των Ποντίων, του άγνωστου ελληνικού ολοκαυτώματος , που ολοκληρώθηκε στη σφαγή του 1922, αποτελεί για όλους τους Έλληνες «ζέον χρέος», όχι μόνο για τη δικαίωση εκείνων που έφυγαν αλλά κυρίως για τη δικαίωση εκείνων που έρχονται  και πάνω  από όλα ιερό χρέος προς την Πατρίδα. Ως εκπλήρωση του μεγάλου ιστορικού μας  χρέους απέναντι σε όλους όσους  μας δίδαξαν, μέσα από τα βάθη του Χρόνου, ότι το να είσαι Έλληνας είναι κάτι μοναδικό.

Αγωνιζόμαστε για τον εντοπισμό, την καταγραφή, τη διαφύλαξη και την προβολή της Ποντιακής, Μικρασιατικής και Θρακικής  Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της προφορικής παράδοσης και έκφρασης, της γλώσσας, των παραστατικών τεχνών, των κοινωνικών πρακτικών, των τελετουργικών και των εορταστικών εκδηλώσεων.
Αγωνιζόμαστε για το σεβασμό, την προστασία και τη διάδοση της Άϋλης Ποντιακής, Μικρασιατικής και Θρακικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της παράδοσης, του προφορικού πολιτισμού, της συλλογικής μνήμης και συνείδησης των Τραντέλλενων  Ποντίων, Μικρασιατών και Θρακών.
Αγωνιζόμαστε για την εγγραφή των Μνημείων του Ποντιακού, Μικρασιατικού και Θρακικού Πολιτισμού στον Κατάλογο της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που  θα συμβάλλει, θα διαφυλάξει και θα παραδώσει στις επόμενες γενιές, τις ιστορικές μνήμες και τις παρακαταθήκες του Ελληνισμού, ανασυνθέτοντας την εικόνα της ελληνικής παρουσίας στις «αλησμόνητες πατρίδες».
Αγωνιζόμαστε για την παγκόσμια αναγνώριση όλων των Γενοκτονιών, που διαπράχθηκαν και εκτελέστηκαν κατά Λαών κι Εθνών, κατά της Ειρήνης, της Ελευθερίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά της αδιατάρακτης και φυσικής συνέχειας της Ιστορίας και του Πολιτισμού.

Ο αγώνας μας  είναι ακατάλυτος  γιατί είναι δίκαιος.
«Κανένας Δεν Ξεχνά - Τίποτα Δεν Ξεχνιέται».

                                                                       Θούλη-Χρυσάνθη Σιδηροπούλου
                                                                                     Μέλος Ε.Σ. ΠΑΣΟΚ

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ