Σάββατο 28 Απριλίου 2012


«Με όπλο τον Πολιτισμό. Δράσεις για την οικονομική ανάσταση της Ελλάδας μέσα από την ανάδειξη της Πολιτιστικής της κληρονομιάς»

Βασικός στόχος είναι η προστασία της υπάρχουσας αλλά και της μελλοντικής φυσικής και αστικής κληρονομιάς. Γιατί η Παγκόσμια Κληρονομιά δεν εξαντλείται μόνον στην προστασία της φύσης και στα μνημεία του πολιτισμού. Η ποικιλότητα των ζώντων πολιτιστικών προορισμών, οι ιεροί φυσικοί τόποι και τα πολιτιστικά τοπία περιλαμβάνονται και αυτά, στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Δίνοντας έτσι μια νέα οπτική και στην διαχείριση της κοινής πια, οικολογικής και πολιτιστικής ποικιλότητας και στη σύγκλιση της αειφορικής διαχείρισης των πόρων.
 

Η ευαισθητοποίηση για τη σημασία του φυσικού περιβάλλοντος και της σύνδεσης μεταξύ περιβάλλοντος και πολιτισμού, ιδιαίτερα στην χώρα μας. Στη νέα αυτή πραγματικότητα, σημεία συνάντησης των δύο κόσμων, αποτελούν τα πολιτιστικά τοπία και τα σύγχρονα μουσεία. Η συντήρηση και η αποκατάσταση της βιολογικής και πολιτιστικής ποικιλομορφίας, η αφθονία των φυσικών και πολιτιστικών μας τοπίων, η οικολογική ακεραιότητα και η υγεία τους, είναι μεταξύ των πιο σχετικών εκφράσεων αυτής της συμβιωτικής συνεργασίας. Μπορούν επομένως να παίξουν ζωτικής σημασίας ρόλο, τόσο στην ελληνική πολιτιστική εξελικτική διαδικασία, όσο και στην διεθνή.

Η πολιτισμική θωράκιση και γονιμοποίηση της σύγχρονης δημιουργίας από την παράδοση και η ζεύξη της παραγωγικής διαδικασίας και του πολιτισμού.

Ειδικότερα, στην Ημαθία: Το κέντρο του Μακεδονικού Πολιτισμού. Αρχαιολογικά μνημεία: Βασιλικοί Μακεδονικοί Τάφοι στις Αιγές-εγγεγραμμένο Μνημείο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO-, Σχολή του Αριστοτέλη στην Ηρωϊκή Πόλη της Νάουσας, Νεολιθικός οικισμός της Νέας Νικομήδειας, Μακεδονικοί τάφοι στη Μίεζα, Πύργος της «Βασίλισσας Βεργίνας» στη Βέροια.
Φυσικά και εκκλησιαστικά μνημεία: Βέροια: πόλη Βυζαντινού Πολιτισμού και Ορθοδοξίας- Βήμα Αποστόλου Παύλου και 44 Βυζαντινές εκκλησίες. Μουσουλμανικά τζαμιά και εβραϊκή συναγωγή. Πάμπολλα φυσικά σπήλαια κι άφθονες πηγές καθώς κι ένα πολυδαίδαλο υπόγειο τεχνητό δίκτυο στοών, κάτω από τη Βέροια, που συνενώνει την πόλη με τις όχθες των ποταμών Τριποτάμου, Όλγανου και Αλιάκμονα. Περιοχές υψηλού φυσικού κάλλους, τα Πιέρια Όρη - Μονή Τιμίου Προδρόμου, αρχαιότερη των μονών του Αγίου Όρους και το Βέρμιο Όρος- Άγιος Νικόλαος Νάουσας, Μονή Δοβρά, Μονή Καλλίπετρας και Μονή Παναγίας Σουμελά, ιερό σύμβολο και παγκόσμιο θρησκευτικό προσκύνημα των απανταχού Ποντίων.
Αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα: Διεθνές Ινστιτούτο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής, παραδοσιακοί οικισμοί και διατηρητέα αρχοντικά, γεφύρια και καλντερίμια σε Βέροια και Νάουσα.
Βιομηχανικά Μνημεία: Εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας στη Νάουσα και γενικότερα βιομηχανική κληρονομιά σε Βέροια και Αλεξάνδρεια.
Παραδοσιακές τέχνες: αμπελουργία- παραγωγή και εμφιάλωση φημισμένων οίνων και κρασιών. Ιδιαίτερα του εύγευστου και μεθυστικού κόκκινου κρασιού, που παράγεται από την αρχαιότητα, στους εύφορους αμπελώνες της Νάουσας.  Ροδακινοκαλλιέργεια και μεταποίηση ροδάκινου σε χυμούς και κομπόστες. Κατά το μύθο, στο Βέρμιο όρος, βρίσκονταν και οι περίφημοι «Κήποι του Μίδα», όπου φύτρωναν τα θαυμαστά τριαντάφυλλα των εξήντα φύλλων, σπάνιας ομορφιάς και ευωδιάς. 
Επιστημονικά συνέδρια: Χώρος Τεχνών Δήμου Βέροιας, Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Νάουσας και Συνεδριακό Κέντρο στην Σχολή του Αριστοτέλους, δωρεά Λαναρά. 
Υδροβιότοποι και χειμερινός τουρισμός: Αλιάκμονας, Λουδίας, Τριπόταμος-ο επονομαζόμενος «βασιλικός ποταμός» στην αρχαιότητα- και Αράπιτσα. Χιονοδρομικά κέντρα στο Σέλι και στα 3-5 Πηγάδια Νάουσας.

Αναγκαία θεωρώ την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων, ώστε να κηρυχθούν και να αξιοποιηθούν, ως Εθνικοί Δρυμοί, οι δασικές περιοχές των Πιερίων ορέων, του Βερμίου όρους και της κοιλάδας, που σχηματίζεται ανάμεσά τους και διασχίζεται από τον ποταμό Αλιάκμονα στον Νομό Ημαθίας καθώς παρουσιάζουν ενδιαφέρον από την άποψη της διατήρησης της άγριας χλωρίδας και πανίδας, των γεωμορφολογικών σχηματισμών, του υπεδάφους, της ατμόσφαιρας, των υδάτων και γενικά του φυσικού περιβάλλοντος τους και επιβάλλεται η προστασία, η διατήρηση και η βελτίωση της σύνθεσης της μορφής τους και των φυσικών καλλονών τους για την αισθητική, ψυχική και υγιεινή απόλαυση, την ανάπτυξη του τουρισμού και για την διενέργεια κάθε είδους επιστημονικών ερευνών.

Τέλος, η συμβολή στην πιστή εφαρμογή της Ευρωπαϊκής κοινοτικής νομοθεσίας, για τις περιοχές του δικτύου «Φύση 2000», περιοχές προστασίας οικολογικού ενδιαφέροντος, που στα όρια τους υπάρχουν πολύτιμα πολιτιστικά μνημεία. Η προσπάθεια διαχείρισης αυτών των τοπίων, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη, θα πρέπει να βασίζεται σε ολοκληρωμένη θεώρηση του συστήματος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το βιολογικό και πολιτιστικό κεφάλαιο αλλά και το γενικότερο κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο στην ολότητά του. Η όποια διαχειριστική προσπάθεια, οφείλει να ενσωματώνει το τοπικό στοιχείο και το ανθρώπινο κεφάλαιο με τέτοιον τρόπο, που θα οδηγεί το σύστημα σε βιώσιμη ανάπτυξη. Επειδή όμως η βιωσιμότητα δεν αποτελεί, ως όρος μονοπώλιο του περιβάλλοντος αλλά έχει και καθαρή οικονομική χροιά, είναι σημαντικό να εξασφαλίζει, το όποιο σχέδιο διαχείρισης, την οικονομική βιωσιμότητα του μέσω της αύξησης της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο σε τομείς, που κρίνονται υποστηρικτικοί της κοινής προσπάθειας ανάδειξης περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος, όπως σε υπηρεσίες ήπιας τουριστικής υποδομής, μεταποίησης με έμφαση προς τα τοπικά προϊόντα και ανάδειξης της σπανιότητας και της αξίας του κοινού τόπου περιβαλλοντικής και πολιτιστικής συνύπαρξης.

Σιδηροπούλου Χρυσάνθη (Θούλη)
Υποψήφια Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Ημαθίας
Τηλ. Πολιτικού Γραφείου 23310 68320-22
www.sidiropoulouthouli.gr

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ