Τρίτη 12 Ιουλίου 2011


            Ένα  διαφορετικό καλοκαίρι προσφέρει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας  στους κατοίκους του Δήμου Βέροιας,  σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και τους πολιτιστικούς συλλόγους, με μια παράσταση αλλιώτικη από τις άλλες, με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ.
            Οι παραστάσεις  του Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών και Αφήγησης  αρχίζουν στις 15 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ. με πρώτο σταθμό την Εβραϊκή Συνοικία (Μπαρμπούτα-ΧΑΒΡΑ, Βέροια).
                 
λίγα λόγια για τη γοητεία της αφήγησης
Η γοητεία της αφήγησης πολλά χρόνια τώρα μένει άφθαρτη. Δεινοί χειριστές του λόγου οι παραμυθάδες, αναλάμβαναν την ευθύνη να μπουν στο κέντρο και να ψυχαγωγήσουν, να διασκεδάσουν, να παρηγορήσουν το κοινό τους. Τις σκοτεινές νύχτες που τις έφεγγαν μ ένα κερί ή ένα λαδοφάναρο ο προικισμένος παραμυθάς έδινε μια ολόκληρη παράσταση με χειρονομίες γκριμάτσες, αλλάζοντας τόνο στη φωνή, επιστρατεύοντας μια ολόκληρη μιμική προκειμένου να πείσει για όλα τα μαγικά που συνέβαιναν μέσα στο παραμύθι. 

Στα παραμύθια που ξεκινούσαν με το "μια φορά κι έναν καιρό" κάνοντας έτσι τη συμφωνία από  την αρχή  πως ότι σας πω συνέβη σε μια ατμόσφαιρα θολή, θαμπή, χωρίς συγκεκριμένο χώρο ή χρόνο θα σας πω δηλαδή ένα ψέμα που εσείς θα το ακούσετε και ίσως και να το πιστέψετε!Λένε πως τα παραμύθια πραγματεύονται αλήθειες, όπως οι δυσκολίες της ζωής, του έρωτα, ο φόβος του θανάτου, μ έναν τρόπο μη πραγματικό.                                                 
 Ποιος στα αλήθεια δεν θέλει ένα σύντροφο ζωής; μια γυναίκα; έναν άντρα;   
Ποιος θνητός όμως θέλει γυναίκα του μια νεράιδα που βγαίνει τις νύχτες στις πηγές και πλένει το πουκαμισάκι της; Οι ήρωες των παραμυθιών δεν επηρεάζονται από το χρόνο. Εκατό χρόνια κοιμόταν  η όμορφη του κόσμου και όμως όταν ξύπνησε ήταν ακόμα νέα και ωραία!                                               
Το φανταστικό ταξίδι των παραμυθιών τελείωνε με το "και ζήσανε αυτοί καλά και μεις καλύτερα", επιστρέφοντας έτσι στην πραγματικότητα και νιώθοντας πιο δυνατός και πιο ώριμος ύστερα από τις δοκιμασίες που νοερά έχεις περάσει στο πλάι του ήρωα ή της ηρωίδας.       

 Η περιπέτεια τελειώνει και ένα μήνυμα αισιοδοξίας κατακλύζει τον ακροατή, ναι κ αυτός μπορεί να τα καταφέρει με τα δύσκολα και... ακόμα καλύτερα. Τούτα τα παλιά παραμύθια σταμάτησαν να ταξιδεύουν από το στόμα στο αυτί και από το αυτί στο στόμα και κλείστηκαν σε βιβλία. Κάποιοι όμως θέλησαν ακολουθώντας τα χνάρια εκείνων των παλιών παραμυθάδων να βγάλουν τα παραμύθια απ όπου ήταν κλειδωμένα και να τα ζωντανέψουν να τα μιλήσουν... Έτσι κατεργάρηδες γέροι και παμπόνηρες γριές, όμορφες βασιλοπούλες και χρυσόλειρα κοκόρια παίρνουν σάρκα και οστά εκεί μπροστά στα μάτια μας και τους παρακολουθούμε να σκαρώνουν πειράγματα και πονηριές.
κι αρχή λοιπόν του παραμυθιού ... καλησπέρα τς αφεντιά σας!!!


λίγα λόγια για τη παράσταση
«Τα αινίγματα του γίγαντα»
για μικρούς και μεγάλους
Ελληνικά λαϊκά παραμύθια ζωντανεύουν μέσα από την αφήγηση και  τις φιγούρες του θεάτρου σκιών .
«Τα αινίγματα του γίγαντα» είναι μια διασκευή του λαϊκού παραμυθιού «ο ήλιος και το φεγγάρι» το οποίο παρουσιάζεται στα παιδιά με την τεχνική του θεάτρου σκιών. 
Οι εικόνες των παραμυθιών ζωντανεύουν ακόμα περισσότερο όταν ανάψουν τα φώτα του μπερντέ  οι ήρωες γίνονται φιγούρες που ακροβατούν ανάμεσα στο φως και στη σκιά.                                                     
Η παράσταση "τα αινίγματα του Γίγαντα" βασίζεται πάνω σε δύο άξονες: από τη μια μεριά η αφήγηση που ξεδιπλώνει αργά αργά την ιστορία και από τη άλλη το φως του μπερντέ και οι σκιές θα  δώσουν με γοργό ρυθμό τις περιπέτειες των ηρώων. Ο γέρος δοκιμάζει να λύσει τα αινίγματα του γίγαντα. Κάθε φορά που λύνει ένα αίνιγμα με τη βοήθεια πάντα των παιδιών, ο γίγαντας του χαρίζει ένα δώρο. Η γριά όμως παινεύεται για τα δώρα και τα χάνει. Άραγε θα καταφέρει ο γέρος να πάρει πίσω τα δώρα που του χάρισε ο γίγαντας;
Το παραμύθι διασκεύασε   ο Παναγιώτης Κούλελης
Αφήγηση Ανθή Θάνου
Σκιές Παναγιώτης Κούλελης






ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ