Τα πολλά ροδάκινα στη αγορά της Ρωσίας ρίχνουν τις τιμές, όπως παλιότερα στην αγορά του Μονάχου
Tο επιτραπέζιο ροδάκινο, δυστυχώς, δεν παρουσιάζει φέτος ανάλογη πορεία με το συμπύρηνο και έχει τελματωθεί στην αγορά της Ρωσίας, αναφέρει Σαββατιάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας "Ημερήσια".
Εκεί συγκεντρώθηκαν ροδάκινα από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Τουρκία, με αποτέλεσμα οι τιμές να σημειώσουν θεαματική πτώση, τουλάχιστον για τις πρώιμες ποικιλίες.
Κάποιοι περιγράφουν τη φετινή χρονιά ως την χειρότερη της δεκαετίας.
Κάποιοι άλλοι είναι πιο συγκρατημένοι και λιγότερο απαισιόδοξοι, ελπίζοντας σε ανάκαμψη της αγοράς μέσα στις λίγες επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ελληνική «βουτιά» έχει τις αιτίες της.
Και είναι πολλές.
Η οψιμότητα των ελληνικών ροδακίνων σε σχέση με τα πρώιμα προϊόντα Τα ισπανικά κυρίως λόγω μεγαλύτερου μεγέθους , εκτόπισαν τα όψιμα ελληνικά.
Άλλος παράγοντας είναι η κάθετη πτώση της εσωτερικής αγοράς, τουλάχιστον στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.
Τα προϊόντα δεν απορροφήθηκαν και οι Ισπανοί αλλά και οι Ιταλοί, φρόντισαν να διοχετεύσουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες στη Ρωσία, με φυσική συνέπεια και σύμφωνα με το νόμο προσφοράς-ζήτησης, να σημειώσουν κάθετη πτώση οι τιμές.
Και αυτό συνέβη ενώ οι πρώτες εξαγωγές φορτίων ελληνικών ροδακίνων είχαν καλή ανταπόκριση, έπιασαν καλές τιμές και όλα έδειχναν ότι θα επρόκειτο για μια πολύ καλή χρονιά.
Σημαντικός παράγοντας επίσης, είναι το βακτήριο E. Coli και το εμπάργκο που επέβαλαν οι Ρώσοι στα λαχανικά αλλά, όπως ήταν επόμενο, η «μπάλα» πήρε και τα φρούτα και ιδίως το ροδάκινο.
Οι πρόεδροι των συνεταιρισμών ΑΣ Νάουσας και Μέσης, κ Κ. Ταμπακιάρης και Α. Παπαφωτίου, ιδίως ο δεύτερος, θεωρούν πως η χρονιά είναι κάκιστη.
Ελπίζουν μόνο πως σε ελάχιστες μέρες, θα υπάρξει ανάκαμψη γιατί αφ’ ενός οι Ισπανοί υποχωρούν αφ’ ετέρου οι ποικιλίες μας έχουν καλύτερη ποιότητα.
Πάντως, στις αποθήκες των συνεταιρισμών, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν αρκετοί τόνοι αδιάθετου προϊόντος, με άγνωστη την τύχη του.
Και οι συνέπειες για παραγωγούς και συνεταιρισμούς αλλά και για την τοπική οικονομία θα είναι ολέθριες, με τις τιμές παραγωγού να σημειώνουν κάθετη πτώση σε σχέση με τις περσινές.
Και μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, η πληρωμή των διατεθέντων προϊόντων είναι και αυτή αβέβαιη αφού διατέθηκαν επί πιστώσει.
Σε μια τέτοια περίπτωση ούτε τα έξοδα διακίνησης δεν θα γίνει δυνατό να προσποριστούν. Διατηρώντας όμως την αισιοδοξία μας, μένουμε στη δήλωση του κ. Ταμπακιάρη, ό οποίος περιμένει σημαντική ανάκαμψη και στη διάθεση και στις τιμές, τις αμέσως επόμενες ημέρες.