Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Κύριε Υπουργέ επιτέλους γίνεται αυτή η συνάντηση που περιμέναμε όλοι εδώ και χρόνια, όμως έχω να πώ πως αργήσατε, αφήσατε και εσείς στην τύχη του το θεσμό για μεγάλο διάστημα.
    Το Φεβ 08  διοργανώσαμε στη Βέροια μια παρόμοια συνάντηση των προέδρων όλων των ΔΗΠΕΘΕ, σε κόντρα με το ΥΠΠΟ που δεν το επιθυμούσε.   
    Την υποβάθμιση της συνάντησης από το ΥΠΠΟ ακολούθησαν ο προσωπική ρήξη με τον κ. Λιάπη και οι απειλές από τον πρόεδρο του ΕΚΕΘΕΧ για κλείσιμο του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας.
    Έτσι για μας είναι πολύ θετικό το ότι η συνάντηση γίνεται μετά την κατάργηση του σκανδάλου ΕΚΕΘΕΧ μιας παραϋπηρεσίας με κόστος όσο τα μισά ΔΗΠΕΘΕ.
    Μετά από 10 χρόνια στο χώρο (5 εργαζόμενος, 5 προεδρος) δεν ήρθα εδώ όπως και όλοι σας για να πούμε τον πόνο μας ούτε να κλάψουμε τη μοίρα μας.
    Πιστεύουμε στο θεσμό και θέλουμε να συνεχίσει αναβαθμισμένος παρέχοντας στην περιφέρεια όλες τις απαραίτητες υποδομές για την «διάχυση» της θεατρικής παιδείας.
    Πείτε με ρομαντικό αλλά τουλάχιστον μου δώσατε κάποιες ελπίδες για τις προθέσεις σας, που έστω θυμηθήκατε να αναφέρετε το όνομα της Μελίνας.
Σήμερα πρέπει με το χέρι στην καρδιά να πούμε αλήθειες και τα πράγματα με το όνομα τους. Ευθύνες υπάρχουν από όλους. Η αυτοκριτική είναι απαραίτητη εάν πράγματι θέλουμε να πάμε μπροστά.



    ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΥΠΠΟ.
Μια από τις πλέον κρίσιμες πτυχές των προβλημάτων των ΔΗΠΕΘΕ, είναι η εξασφάλιση μιας σταθερής και έγκαιρης επιχορήγησης προς αυτά.
Κύριε Υπουργέ μιλήσατε για εξωστρέφεια του θεσμού. Μα είναι δυνατόν να λέτε κα΄τι τέτοιο όταν τα τελευταία 4 χρόνια με τις παρατάσεις, και τις πενιχρές επιχορηγήσεις έχετε πνίξει τα ΔΗΠΕΘΕ μέσα στην ανασφάλεια, δεν μπορεί να ζητάτε και ρέστα όταν οι ίδιοι σας έχετε απαξιώσει το θεσμό, αφήνωντας τον να μαραζώσει.
    Εάν θέλουμε να έχουμε πραγματική αναβάθμιση, ως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενός ρεαλιστικού οικονομικού πλαισίου.
    Δεν μπορεί το ΥΠΠΟ να δίνει αυτές τις πενιχρές επιχορηγήσεις αναλογικά ίδιες και λιγότερες από το 1984 μέχρι σήμερα, παρά τον πολλαπλασιασμό των εξόδων.
    Δικαιοσύνη στις επιχορηγήσεις, ενδεικτικά  «όταν οι 2 κρατικές σκηνές έπαιρναν 48 εκ. ευρώ το χρόνο, τα 16 ΔΗΠΕΘΕ όλα μαζί έπαιρναν μόνο, 3 εκ. ευρώ».
    ΕΥΘΥΝΕΣ ΔΗΜΩΝ
    Οι Δήμοι και τα Δ.Σ των θεάτρων εφαρμόζοντας μια ρουσφετολογική λογική, φορτώσανε σε πολλά θέατρα άτομα που δεν χρειαζόταν. (Εμείς ευτυχώς έχουμε μόνο 4 άτομα μόνιμο προσωπικό)
    Οι διοικήσεις δεν πρέπει να αναμιγνύονται στο καλλιτεχνικό μέρος του θεάτρου. Τα ΔΗΠΕΘΕ πρέπει να απελευθερωθούν από την άγονη, παρεμβατική και πελατειακή λογική των  Δήμων.
    Δήμαρχοι εξυπηρετώντας μικροπολιτικά συμφέροντα, επεμβαίνου στην επιλογή καλ.δ/ντη επιλέγοντας κάποιες φορές μετριότητες.
ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ Δ/ΝΤΩΝ
    Δεν φτάνει να υπάρχει μια ειλικρινείς σχέση κατανόησης και εμπιστοσύνης όπως αναφέρετε στην προγραμματική σύμβαση.Μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί η έλλειψη πείρας και γνώσης σε θέματα οικονομίας και διοίκησης από κάποιους καλ.δ/ντες. Καλλιτέχνες είναι άλλωστε όχι οικονομολόγοι. Κάποιες φορές ικανοποιώντας τις καλλιτεχνικές ανησυχίες, δεν αντιλαμβάνονται ότι τα ΔΗΠΕΘΕ έχουν πεπερασμένες οικονομικές δυνατότητες, με αποτέλεσμα την συσσώρευση χρεών. (το ΔΗΠΕΘΕ ΒΕΡΟΙΑΣ έχει μηδενικό χρέος)
    Κάποιοι χρησιμοποίησαν τα ΔΗΠΕΘΕ ως εφαλτήρια για προσωπική προβολή και δικτύωση, αδιαφορώντας για την οικονομική ζημία του θεάτρου.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
    Κάποια ΔΗΠΕΘΕ, να λειτουργούν μόνο ως «χώροι υποδοχής ανέργων ηθοποιών» ή ως χώροι ευκαιριών για κάποιες «αρπαχτές» τηλεοπτικών αστέρων.
    Βλέπουμε ΔΗΠΕΘΕ να λειτουργούν με όρους εμπορικού θεάτρου, να έχουν προσέλευση κόσμου επειδή χρησιμοποιούν «τηλεοπτικούς» ηθοποιούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα προσφέρουν πολιτιστικό έργο.
    Πρέπει με συντονισμένες δράσεις τα ΔΗΠΕΘΕ να προσπαθούν να καλύψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της περιφέρειας τους το καθένα και δευτερευόντως στην υπόλοιπη Ελλάδα, μοιράζοντας την τεχνογνωσία του ενός με του άλλου.
Ακουστήκαν διάφορα για μείωση του αριθμού των ΔΗΠΕΘΕ. 16 είναι και τόσα πρέπει να παραμείνουν. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε εκπτώσεις σε ένα τόσο σημαντικό θεσμό.
    Δηλαδή, το Υπουργείο Πολιτισμού εκτιμά ότι εάν κλείσει κάποια από αυτά, θα συμμαζέψει τα οικονομικά του; Απλά η πίτα θα μοιραστεί σε λιγότερους που θα ισχυροποιηθούν και ενδεχομένως θα ελέγχουν το χώρο του θεάματος στην περιφέρεια.
    Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή η εκτίμηση της λειτουργίας και της προσφοράς ενός ΔΗΠΕΘΕ. Δεν επικρατούν ίδιες συνθήκες σε όλη την περιφέρεια.
    ΔΗΠΕΘΕ που είχαν καταξιωθεί στο παρελθόν βρέθηκαν σε πτώση, αυτό που μετράει όμως είναι ότι η επαρχία με τα ΔΗΠΕΘΕ χόρτασε  θέατρο, που μέχρι τότε ήταν ανύπαρκτο.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    Θέλω να πιστεύω πως θα δείξετε μεγαλύτερη ευαισθησία στο θεσμό, έτσι πιστεύω πως μια σοβαρή πολιτική ηγεσία μπορεί να ξαναβάλει τα ΔΗΠΕΘΕ σε τροχιά δημιουργίας, σε αυτή την κατεύθυνση  προτείνουμε.
-    Ρεαλιστικό οικονομικό πλαίσιο-Ένταξη όλων σε ένα σταθερό και θεσμοθετημένο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης.
-    Εφαρμογή Ταμειακού Προγράμματος-Κατάθεση χρονοδιαγράμματος πληρωμής επιχορήγησης και αυστηρή τήρηση του.
-    Καθορισμός εφικτών στόχων. (Ποιοτικών και ποσοτικών).
-    Επανεξέταση αρμοδιοτήτων Καλ/κων δ/ντων.
-    Πραγματικό δίκτυο θεάτρων - Εξορθολογισμός και συντονισμός  των δράσεων.
-    Υποχρεωτικές συνεργασίες θεάτρων με αυστηρό έλεγχο.
-    Ενεργός συμμετοχή των ΔΗΠΕΘΕ στην διαμόρφωση της τουριστικής πολιτικής. (π.χ. ΒΕΡΓΙΝΑ).  
-    Καθορισμός Παράλληλων δράσεων (χορός, τραγούδι, σεμινάρια, έντυπα)
-    Πριμοδότηση ΔΗΠΕΘΕ βάσει του έργου τους (Επίτευξης στόχων, συνεργασίες).
-    Δημιουργία κινήτρων για δράσεις εκτός της χώρας.
-    Κατάστρωση Επιχειρησιακού σχεδίου-Προγραμματισμός δράσεων σε βάθος χρόνου.
-    Τήρηση αυστηρών όρων λειτουργίας και ελέγχου των ΔΗΠΕΘΕ.
-    Δημιουργία θεατρικών σχολών-εργαστηρίων (πιστοποίησης θεατρικής παιδείας)
    Σε δεύτερη φάση προτείνω να δημιουργηθεί συλλογικό όργανο που θα εκπροσωπεί τα ΔΗΠΕΘΕ γιατί όχι να δημιουργήσουμε και μια ομοσπονδία με τουλάχιστον μια ετήσια συνάντηση.
    Όλοι αισθανόμαστε την ανάγκη για αλλαγές και εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου του χώρου αυτού και των τρόπων λειτουργίας του. Άλλωστε ότι δεν ανανεώνεται πεθαίνει.
    Αντιλαμβανόμαστε τα νέα δεδομένα της τρόϊκας και του μνημονίου όπως και την φιλοσοφία του «Καλλικράτη», όμως θεωρούμε πως δεν ήρθε για να καταργήσει σχέσεις αλλά για να δημιουργήσει καινούργιες. Είναι θεμιτή η οικονομική συμμετοχή όλων των δήμων των νομών που καλύπτει ένα ΔΗΠΕΘΕ.
Βάλτε προτεραιότητες και αντιληφθήτε πως η Ελλάδα ότι είναι το οφείλει στον πολιτισμό της.
Το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας ακολουθεί τις εξελίξεις και ήταν αυτό που πρώτο έκνα την μετατροπή σε κοινωφελής επιχείρηση, ήταν το πρώτο που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»είμαστε από τα πρώτα ΔΗΠΕΘΕ που εγκαινίασε η ίδια η Μελίνα Μερκούρη με μια υποδομή που ξεπερνάει τα 15.000 m2, με 4 θεατρικές αίθουσες και ένα θερινό 2000 θέσεων. Ενα απο αυτά στην Βεργίνα με απόφαση που έχουμε πάρει για δημιουργίας μιας ξεχωριστή σκηνή που θα την παρακολουθούν χιλιάδες επισκέπτες, θα συνεχίσει να παλεύει για την στήριξη του θεσμού.
    Κλείνοντας κ.Υπουργέ έχω να πω ό,τι με το μνημόνιο συρρικνώθηκαν τα όνειρα όλων των πολιτών, ας αφήσουμε και ένα όνειρο ενός ανθρώπου όπως η Μελίνα ανέπαφο χωρίς συρρίκνωση και κυρίως η σημερινή ηγεσία του ΥΠΠΟ που είναι πολιτικοί απόγονοι της.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ