Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011


Δημήτρης Ξόνογλου, Γιώργος Τσακίρης και Έλλη Χρυσίδου συναντιούνται και εκθέτουν στην γκαλερί Παπατζίκου.

 Τρεις καταξιωμένοι καλλιτέχνες οι Δημήτρης Ξόνογλου, Γιώργος Τσακίρης και Έλλη Χρυσίδου με σημαντικό έργο, συνεχή και συνεπή παρουσία στον εικαστικό χώρο, συναντιούνται και εκθέτουν το Σάββατο 5 Μαρτίου, στις 8:00μ.μ.στην γκαλερί Παπατζίκου (Αγ. Αντωνίου 26 – Βέροια).

Δημήτρης Ξόνογλου
Γεννήθηκε στην Πρώτη Σερρών 1949. Σπούδασε ζωγραφική στην Academia di Belle Art di Roma και κεραμική στη Scouola Ornamentale di S. Giacomo di Roma. Είναι καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ.

Τα έργα του Δημήτρη Ξόνογλου διακρίνονται για την πληθωρική τους φαντασία και τον εκρηκτικό τους δυναμισμό. Μπορείς να πιάσεις τον παλμό, την συγκίνηση και το νόημα μιας ατομικής έκφρασης που ήδη ανήκει στο συλλογικό κώδικα της νέας εικονογραφίας.

 …θα΄ταν λίγο αν ο ερευνητικός αυτός καλλιτέχνης σταματούσε εκεί. Ο Ξόνογλου αναζωογονεί τη φωτιά του έρωτά του για το χρώμα. Το κερί έχει χρώμα, τα καμένα έχουν χρώμα, το αλεύρι έχει χρώμα. Δεν του αρκούν. Καθαρά ούλτρα μάρε, βερμιγιόν, κίτρινα του καδμίου και ατόφια φύλλα χρυσού στήνουν έναν άλλο χορό χρωμάτων της φωτιάς, περιβάλλοντας τα απομεινάρια της πραγματικής φωτιάς. Ο Ξόνογλου, ό,τι και να κάνει, είναι ζωγράφος ως τα μύχιά του. Οι έννοιες γι΄αυτόν έχουν εν τέλει χρώμα, χρώμα δοξαστικό και παλλόμενο…Ματούλα Σκαλτσά καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ.


Γιώργος Τσακίρης 
Γεννήθηκε στα Γιαννιτσά 1955. Σπούδασε Ανώτερα Ηλεκτρονικά. Στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας σπούδασε ζωγραφική με καθηγητή τον Farulli και χαρακτική με καθηγητή τον Vizzano. Είναι καθηγητής στη Σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ.

«… όλα συμβαίνουν σαν ο Τσακίρης με τα γλυπτά του που προκύπτουν από αυτές τις εγκαταστάσεις  (όπως οι ΄΄ Περιστερώνες΄΄ – τρία γλυπτά- περιστερώνες για την προσέλκυση και για τη διαβίωση των περιστεριών στην πλατεία της ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη ή όπως οι λειτουργικές ΄΄Κλωσομηχανές΄΄) να διεκδικεί μια ποιητική γέφυρα, ανάμεσα στην αυτάρκεια του ιστού της ζωής και την εξάρτιση του καλλιτέχνη από τη φύση ως της μόνης του δυνατότητας, να διασώσει τα ίχνη της, -ως την πιο αυθεντική εξάλλου και οριακή, δική του πρωτοβουλία. Εργασία μιας εξαίρετης απολυτότητας και μοναδικής ευκρίνειας του βλέμματος, μιας ποιότητας εμμονής στο ίδιο συστηματικό αντικείμενο, η εργασία του Τσακίρη μας υποδεικνύει την συγκίνηση που δεσμεύει και θερμαίνει  η ποίηση της καθεαυτής – της οργανικής και βιολογικής λειτουργίας…» Εμμανουήλ Μαυρομμάτης ομότιμος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

 Έλλη Χρυσίδου
Γεννήθηκε στο Κιλκίς το1956. Σπούδασε στην Ecole des Beaux-Arts de Nancy-France. Ζει κι εργάζεται στη Θεσσαλονίκη
…η Έλλη Χρυσίδου κατέληξε μετά από μια πορεία στο χρόνο να απελευθερωθεί από την ιδεαλιστική μείξη ετεροτήτων στο έργο της και να οδηγηθεί σε ένα είδος λυτρωτικής ζωγραφικής. Εγκάρδιας γιατί αναγνωρίζει το ανείπωτο της καρδιάς, τα όρια και τις ευθύνες της εικαστικής της ελευθερίας. Στο ποσοστό που θα δεχτούμε τη συμβολική λειτουργία του χρώματος η του κυρίαρχου μοτίβου σε μια ενότητα έργων, η καλλιτέχνιδα αγγίζει όλο το εύρος. Το βαρύ χρώμα, η αδρή και κιναισθητική, πολύ συχνά, αποτύπωση εικόνων-σύμβολων, απηχεί την ικανότητα εξόδου της σκέψης και του σώματος από την παράσταση του κόσμου το είδωλο επομένως, δεν είναι η προσομοίωση αλλά η παράσταση του κόσμου.  Χ. Σαββόπουλος καθηγητής  ιστορίας της τέχνης, Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ .

Διάρκεια έκθεσης: 5/3 – 2/4/ 2011

Ώρες λειτουργίας: ΤΡ-ΠΕΜ-ΠΑΡ 17:00-21:00 & ΤΕΤ-ΣΑΒ 10:00-14:00

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ