Τρίτη 8 Μαρτίου 2011


Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία την Καθαρά Δευτέρα οι εφετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Νάουσας και η Κ.Ε. ΔΗΠΟΝ. 
Η παράδοση, η σάτιρα και το αυθόρμητο γλέντι ήταν τα ιδιαίτερα στοιχεία που αναδείχθηκαν στις δεκάδες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των Πολιτιστικών-Λαογραφικών Συλλόγων, του Συλλόγου Φίλοι του Καρναβαλιού, Καρναβαλικών ομάδων, Σχολείων και Επαγγελματιών. Δίκαια λοιπόν κέρδισαν τις εντυπώσεις τόσο των Ναουσαίων όσο και των επισκεπτών απ’ όλη την Ελλάδα, οι οποίοι επέλεξαν τη Νάουσα για το εορταστικό τριήμερο, και οι οποίοι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών ξεπέρασαν τις 35.000.


Το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες»
Στις εκδηλώσεις της Κυριακής το επίκεντρο ήταν το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» που εντυπωσίασε τους Ναουσαίους και τους επισκέπτες, οι οποίοι παρακολούθησαν το μοναδικό έθιμο να αναβιώνει με σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση της Νάουσας. Νωρίς το πρωί στο διατηρητέο κτήριο «Μάκη» του «Ομίλου Γενίτσαροι και Μπούλες» έγινε το «ντύσιμο του «Γενίτσαρου» και «το μάζεμα του μπουλουκιού». Στο Δημαρχείο από τις 11:30 ξεκίνησε το «προσκύνημα», όπου οι αρχηγοί των πέντε μπουλουκιών («Νιάουστα», «Όμιλος Γενίτσαροι και Μπούλες» (2), «Λεβεντιά», και «Νταβέλης») πήραν σύμφωνα με το έθιμο την άδεια από τον Δήμαρχο κ. Αναστάσιο Καραμπατζό και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, εντυπωσιάζοντας τον κόσμο ο οποίος κατέκλισε όλους τους χώρους μέσα και γύρω από το Δημαρχείο και την πλατεία Δημαρχίας. Για την ενημέρωση των επισκεπτών σε τακτά διαστήματα εκφωνούνταν ιστορικά στοιχεία για το δρώμενο και χρήσιμες πληροφορίες με την επιμέλεια του κ. Κώστα Βαρβέρη.
Παραβρέθηκαν ο Γεν. Γραμματέας του Υπ. Οικονομικών κ. Ηλίας Πλασκοβίτης, ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, οι βουλευτές Ημαθίας κ.κ. Τάσος Σιδηρόπουλος, Άγγελος Τόλκας, ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Αθανάσιος Οικονόμου,  η Περιφ. Σύμβουλος κ. Δώρα Μπαλτατζίδου, δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Συλλόγων και άλλοι επίσημοι. 


Η Αποκριάτικη παρέλαση
Το πρόγραμμα της αποκριάτικης παρέλασης άνοιξε στην πλατεία Καρατάσου, στις 13:00, η Φιλαρμονική Ναούσης, με εορταστικό πρόγραμμα. Ακολούθησε η αναπαράσταση του Ναουσαίικου Γάμου από τον Όμιλο Περιβάλλοντος και  Πολιτισμού «Αράπιτσα», με τη συμμετοχή του Κ.Α.Π.Η. και του Ιππικού Συλλόγου Νάουσας, που κέρδισαν το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου, που γέμισε ασφυκτικά την πλατεία, αλλά και τους γύρω κεντρικούς δρόμους (Θεοφίλου, Κωνσταντινίδη, Φιλίππου, Καμπίτη, Βενιζέλου). Την επιμέλεια της παρουσίασης είχε ο κ. Νίκος Σπάρτσης.
Την αποκριάτικη παρέλαση άνοιξε η καρναβαλική ομάδων των Δημοτικών Σχολείων και ακολούθησε η Σχολή χορού Body Control της Κατ.Νίκου, τα σατιρικά άρματα της ομάδας «Η παρέα του για Γκαϊλέ» και του Συλλόγου «Φίλοι του Καρναβαλιού», που εύστοχα σατίρισαν θέματα εμπνευσμένα από την πολιτική και την επικαιρότητα. Στο δεύτερο μέρος της παρέλασης συμμετείχαν οι Πολιτιστικοί-Λαογραφικοί Σύλλογοι: «Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας» μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης, η «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας», ο «Σύλλογος Βλάχων Νάουσας» και ο «Πυρσός».
Την αποκριάτικη παρέλαση παρουσίασαν η Ευγενία Νακοπούλου και ο Γιώργος Μακρογιώργος, ο οποίος έφθασε στο χώρο της παρέλασης με ποδήλατο σατιρίζοντας τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Τα κείμενα και την επιμέλεια της παρουσίασης είχε ο κ. Κώστας Κόλλας. Ακολούθησαν αποκριάτικα γλέντια με παραδοσιακούς χορούς που στήθηκαν στην πλατεία Καρατάσου και σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου συμμετείχαν Λαογραφικοί Σύλλογοι, ο Σύλλογος «Φίλοι του Καρναβαλιού», Σατιρικές-καρναβαλικών ομάδες, ενώ με την υποστήριξη της Κ.Ε.Δ.Η.Π.Ο.Ν προσφέρθηκε ξινόμαυρο κρασί Νάουσας. Τα «Στέκια γλεντιού» έδωσαν ένα ευχάριστο χρώμα ζωντάνιας, κεφιού και διασκέδασης μέχρι αργά το απόγευμα.
Το «βγάλσιμο των προσώπων» στην Πλατεία Αλωνίων
Στην πλατεία Αλωνιών αργά το απόγευμα έγινε σύμφωνα με το έθιμο το «βγάλσιμο των προσώπων», το οποίο παρακολούθησε με ιδιαίτερη συγκίνηση πολύς κόσμος. Στο τέλος στήθηκε μεγάλο γλέντι, όπου Γενίτσαροι και Μπούλες έγιναν ένα με τον κόσμο και χόρεψαν μέχρι αργά το βράδυ.  


Οι εκδηλώσεις την Καθαρά Δευτέρα
Το πρωί της Καθ. Δευτέρας τη «γιορτή φασολάδας και σαρακοστιανών» διοργάνωσε στην Πλατεία Καρατάσου ο Σύλλογος Φίλων του Καρναβαλιού, προσφέροντας στον κόσμο ζεστή φασολάδα και σαρακοστιανά. Στην εκδήλωση χόρεψε το «Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας», ενώ η Οργανωτική Επιτροπή πρόσφερε παραδοσιακό χαλβά και κρασί. Ακόμη, τα μπουλούκια «Γενίσταροι και Μπούλες» ακολούθησαν ελεύθερο πρόγραμμα, χορεύοντας σε όλη την πόλη. Εκδήλωση για τα «Κούλουμα» διοργανώθηκε με επιτυχία και στο Αγγελοχώρι στην περιοχή «Ροδίνα», όπου προσφέρθηκε η παραδοσιακή λαγάνα, χαλβάς και σαρακοστιανά, με την παρουσία πλήθους κόσμου.
«Μια πόλη μια γιορτή»
Το Σάββατο, παρά τον άστατο καιρό και την απογευματινή βροχή, από νωρίς το μεσημέρι δεκάδες γλέντια στήθηκαν σε όλη την πόλη από κέντρα διασκέδασης (καφετέριες, μπαρ, ταβέρνες, ουζερί), καταστήματα και παρέες. Παντού προσφέρονταν ξινόμαυρο κρασί Νάουσας και μεζέδες, ενώ ο κόσμος συμμετείχε αυθόρμητα, χορεύοντας με κέφι σε αποκριάτικους παραδοσιακούς ρυθμούς. Η σατιρική ομάδα «Ομάδα Ανταρτών» έκλεψε και εφέτος την παράσταση με την εκδήλωση που διοργάνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου. Στους σατιρικούς στίχους και τους διαλόγους διακωμώδησε με επιτυχία πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις από την κοινωνική ζωή και την πολιτική επικαιρότητα, σκορπίζοντας γέλιο στους εκατοντάδες θεατές που παρακολούθησαν την εκδήλωση στην πλατεία Αλωνίων.   
Τέλος, παρά την προσέλευση χιλιάδων επισκεπτών δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση και την κυκλοφορία των οχημάτων, αφού εφαρμόστηκαν από την Δημοτική Αστυνομία και την Τροχαία ειδικά μέτρα, ενώ στις εισόδους της πόλης διανέμονταν έντυπα με πληροφορίες για τις εκδηλώσεις και χάρτης της πόλης.

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ των αποκριάτικων εκδηλώσεων «Νάουσα-Αποκριά 2011» είναι και εφέτος η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cyta, θυγατρική του Εθνικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Κύπρου
ΧΟΡΗΓΟΣ: Pfizer Hellas 
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: Δ.Ε.Τ.Ν., Μπουτάρης Οινοποιητική, 
Βαένι Νάουσα, Κωσταβάρας, Body Control
                                                                                                            Από το Γραφείο Τύπου

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ