Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

Η Ευρ. Επιτροπή oμολογεί ότι δεν μπορεί να αποτρέψει τρίτες χώρες από την έκδοση νομισμάτων που προσομοιάζουν με το ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται ότι δεν διαθέτει μηχανισμούς ή κατάλληλες νομικές ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αποτρέψουν χώρες μη μέλη της ΕΕ από το να προχωρήσουν στην κοπή νομισμάτων που έχουν μεγάλες ομοιότητες με τα κέρματα του ευρώ. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου κ. Kallas, στην κοινή ερώτηση που κατέθεσαν ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και ο ευρωβουλευτής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας. Οι δύο ευρωβουλευτές ρώτησαν την Κομισιόν αν γνωρίζει για την έκδοση από την Τουρκία νομισμάτων της μιας τουρκικής λίρας YTL (Yeni Türk Lirası), και πενήντα κουρούς Ykr (Yeni Kuruş), τα οποία προσομοιάζουν καταπληκτικά με τα κέρματα του ενός και δύο ευρώ αντίστοιχα. Ζήτησαν ακόμη διευκρινίσεις για συγκεκριμένες ενέργειες που έχει αναλάβει η Επιτροπή για το θέμα σε σχέση με τις τουρκικές αρχές, όπως επίσης και αν έχει επεξεργαστεί τρόπους διαφύλαξης της ασφάλειας των συναλλαγών και της έννομης τάξης της Ευρωζώνης, όχι μόνο από τα τουρκικά νομίσματα, αλλά και από τις απομιμήσεις τρίτων χωρών.

Η κοπή κερμάτων αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους, υπογραμμίζει στην απάντησή της η Κομισιόν. Οι άτυπες διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του γραφείου Καταχώρησης Κερμάτων (ΓΚΚ), αποτελούν το μοναδικό υφιστάμενο διεθνή μηχανισμό ελέγχου. Στο πλαίσιο αυτό και για να αποφεύγονται ομοιότητες, υπάρχει πρόβλεψη, τα εθνικά νομισματοκοπεία να συμβουλεύονται το γραφείο Καταχώρησης όταν σχεδιάζουν ένα νέο νόμισμα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η Τουρκία δεν συμβουλεύθηκε έγκαιρα το ΓΚΚ με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ομοιότητα. Η Κομισιόν ωστόσο αν και είχε ενημερωθεί για τα νέα τουρκικά κέρματα λίγους μήνες πριν την κυκλοφορία τους, ομολογεί ότι δεν διέθετε άλλους μηχανισμούς για να αποτρέψει την έκδοσή τους.
Απλώς πέτυχε να πείσει την Τουρκία να προχωρήσει σε μικρές αλλαγές των νομισμάτων ώστε αυτά να μην χρησιμοποιούνται σε μηχανήματα πώλησης. Ακόμη η Τουρκία δεσμεύτηκε να προβεί σε ριζικότερες αλλαγές στις νέες σειρές των νομισμάτων που θα κυκλοφορήσουν μελλοντικά.

Οι δύο ευρωβουλευτές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη διαβεβαίωση που τους παρείχε η Ευρ. Επιτροπή, να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές για να εκμηδενιστούν οι κίνδυνοι σύγχυσης και να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το επίπεδο προστασίας του ευρώ.




Το τουρκικό νόμισμα της μιας τουρκικής λίρας.





Το νόμισμα των 50 κουρούς

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ